Истраживање: СНС И даље доминантна, Вучић има највећи рејтинг

Српска напредна странка је и даље најдоминантнија на политичкој сцени Србије, а њен лидер и премијер Александар Вучић је најбоље котирани

политичар, показало је најновије истраживање Агенције Фактор плус.
Према подацима тог истраживања у парламент би, осим напредњака, ушли још и СПС, ДС, СРС, ДСС-Двери, СДС-ЛДП-ЛСВ, речено је на конференцији за новинаре Фактор плуса.

СНС је убедљвио на првом месту са 49,5 одсто, следи СПС са 10,6 одсто, затим ДС са 6,8 одсто, СРС са шест одсто, ДСС-Двери 5,6 одсто, док коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ има 5,2 одсто подршке грађана.
Истраживање спроведено у периоду од 26. јануара до 2. фебруара 2016. на узорку од 1.150 испитаника, показује да би, ако би избори били одржани у недељу, на билралишта изашло 53 одсто уписаних у бирачки списак, што се поклапа са излазношћу из 2014.

Највећи рејтинг међу политицарима имају Александар Вучић са 57 одсто подршке, друго место деле Зорана Михајловић И Томислав Николић са 27 одсто, а висок рејтинг има  Ивица Дачић, 20 одсто.
И даље је, међутим, висок број оних који не знају за кога ће гласати.
- Нисам сигуран да они до избора могу неким магичним речима или триковима да се определе и гласају за неког. Очигледно је да немају поверења ни у једну странку”, рекао је новинарима дирктор генције Владимир Пејић и додао да је уз одређену кампању могуће мотивисати људе.

Аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да неопредељним гласачима треба понудити једну врсту позитивног очекивања, што, како каже, није једноставно и објашњава да негативна кампања само учвршћује већ опредељене бираче у својим ставовима, док их позитивна мотивише.

Према његовим речима, грађани сматрају и да су главни разлози за удруживање странака у предизборне коалиције, потреба да обезбеде место у скупштини, стварање позитивног медијског утиска, али И слични политички ставови.
Ипак, има и оних који не би подржали “своју” странку због коалиционих партнера.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести