Истражујемо: Лобисти се пресвукли у стручњаке

Идеја лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића о експертској влади коју би водио премијер Александар Вучић за сада није имала неког већег ођека ни код странака власти, али ни опозиције. Србија се у више наврата

окушала у довођењу таквих људи на челне позиције, но деловало је да се експерти баш нису најбоље снашли у нашој политичкој причи. Најгромогласније најављивана два министра-експерта из ресора финансија и привереде Лазар Крстић и Саша Радуловић напустили су фотеље у кабинетима у Немањиној, док су у експертском дресу остали још Кори Удовички, Душан Вујовић и Срђан Вербић. 

На питање да ли је реална идеја коју је лансирао Чедомир Јовановић, аналитичар Бранко Радун каже: „Нисам генерално против експерата, али у пракси се то показало као лоше решење“. Подсећајући на то да смо већ имали такве покушаје у ранијим владама, Радун констатује да „тада нисмо добили експерте, већ нечије лобисте, било страних компанија или банака“.

– Увек је питање ко заправо лобира за такву идеју, ко би били ти људи и чији би били експерти у таквој влади – ако нису из нечије странке, онда су неких других, рецимо странаца – објашњава Радун у изјави за „Дневник“. – Мени се чини да то неко хоће мимо изборне воље да убаци своје људе у Владу и да на неки начин ограничи утицај и власт садашње владајуће коалиције. То могу бити тајкуни и могу бити странци. Пошто су тајкуни у лошем статусу и нису толико активни, више ми личи на то да неко из иностранства покушава да неке своје људе убаци у власт.

Како наводи наш саговорник, „никада нико не води неку такву причу без свог интереса“.

– Ниједна идеја у политичкој сфери не јавља се баш тако бенигно и без нечијег интереса. Неки чак одавде лобирају у Ервопској унији да се овде уведе влада експерата, да се ограничи власт, пре свега Александра Вучића и његове коалиције – додаје он.

На питање на кога мисли када износи такве тврдње, Радун каже да не би сада говорио некаква имена, али подвлачи и да не би могао казати да ли је Јовановић неко од њих, констатујући да то што предлаже лидер ЛДП-а „делује као нешто слично томе“.

– Дакле, на основу тога ко буде заступао такву идеју, видећемо на неки начин и ко стоји иза тога – подвлачи Бранко Радун.

Како додаје, преко уласка експерата у Владу, лобисти добијају своје експоненте, моћ и утицај, који се, с друге стране, смањују код парламентарних странака, па и грађана који су за њих гласали.

– Да су то прави експерти, неко ко је стварно доказан на неком пољу, све би било у реду. Али експертска прича се у последњих 10-15 година код нас показала као лош потез. У принципу, ти експерти нису радили као експерти, него као експоненти лобија који их је изгурао у тој причи. Када раде с тих позиција, њих није брига да ли ће то имати позитиван ођек у јавности. С друге стране, политичар има одговорност да ли је нешто правдено или не, док експерти немају ту политичку одговорност – указује Радун.

На опаску да је неуобичајено да такву идеју покреће нека ванпарламентарна странка, Радун наглашава да Чедомир Јовановић, „који је пропао политички на изборима, покушава да се на мала врата врати у игру“.

– А и то је легитимно, као и његов покушај да се уклопи у неку ширу пручу о експертској влади – додаје саговорник „Дневника“.

На молбу да каже да ли је реално да премијер Вучић, који је био у дилеми да ли да у власт прими и веће странке, сада уведе у Владу и ЛДП, Радун констатује да „није реално“, али и да „кроз експертску причу може свашта да се провуче“.

Поводом дилеме о оме који би био Вучићев интерес да на такав начин шири Владу, Радун каже да је главно питање „ко све сад лобира за такву причу и шта се тиме добија“.

Пошто је реконструкција Владе најављена за јануар, остаје да се види да ли ће њоме бити обухваћена и поменута Јовановићева експертска прича.

– Мислим да ће то бити неки баланс. Као што је и прва влада ове коалиције, која је била формирана 2012, била реконструисана, тако ће бити и овога пута, па ће у њој седети и страначки људи и људи од струке – процењује Радун. – Генерално, нисам против тога да неко ко је успешан у бизнису или је из наше дијаспоре, ко има неке јаке везе, уђе у Владу и да на неки начнин помогне земљи. Али, оно што сам до сада виђао, то нису били експерти већ људи који су радили у неким компанијама и овде долазили као њихови експоненти, ситни играчи, без тежине, значаја и искуства  упозорава.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести