Из Пекинга стиже десет милијарди долара

У Београду данас почиње Трећи самит лидера Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕ), под називом „Београдски сусрет”.Осим домаћина, премијера Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећијанга,

на самиту ће учествовати још 14 премијера земаља-учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредседник Владе.Председника кинеске владе је на аеродрому  дочекао домаћин, српски премијер Александар Вучић. Ли и Вучић су на аеродрому имали и први краћи састанак.

На самиту и пратећем Привредном форуму, данас и сутра у „Палати Србије” и Центру „Сава” учествоваће више од 5.000 чланова привредних и државних делегација Кине и 16 земаља ЦИЕ, који ће разматрати горуће теме из области пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре. Посета Ли Кећанга је прва посета неког кинеског премијера престоници Србије након 28 година.Трећи самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе одржава се под мотом „Нови мотор, нова снага, нова платформа” и на њему ће се, укључујући и пратеће догађаје, окупити 1.350 учесника.

Посету кинеског председника Владе и рад самита пратиће 1.100 новинара из 110 српских и страних редакција.Циљ састанка у Београду је, како је навела Влада Србије, да обезбеди наставак заједничких напора за јачање сарадње Кине и земаља ЦИЕ, покренуте пре три године у Будимпешти, а настављене и продубљене на састанцима у Варшави априла 2012. године и Букурешту новембра 2013. године.
Посебан акценат је стављен на унапређење привредне сарадње те ће „Београдски сусрет” бити усмерен на разматрање и постизање договора о конкретним пројектима сарадње и улагања.

– Кина се нада да ће то бити прилика да 17 земаља синхронизују међусобне средњорочне и дугорочне развојне циљеве и Стратешку агенду за сарадњу Кине и ЕУ 2020, да отпочну формулисање средњорочне агенде за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ, и ојачају сарадњу да би она брзо сазрела и напредовала – поручио је кинески премијер уочи пута за Београд.

За сутра је планиран састанак премијера Кине, Србије, Мађарске и Македоније, на којем ће се разговарати о изградњи пруге Будимпешта–Београд.
Среда поподне предвиђена је за састанке у оквиру званичне посете премијера Кине Србији, а први је разговор Ли–Вучић.Српска и кинеска страна требало би да потпишу више споразума који су у припреми. По најавама кинеског премијера, главна тема самита су капитални инфраструктурни пројекти, попут изградње пруге Београд–Будимпешта, а кинеска страна је саопштила да у Централну и Источну Европу планира да уложи десет милијарди долара.

Кинески премијер састаће се у четвртак и с председником Србије Томиславом Николићем, а затим ће делегације Кине и Србије присуствовати свечаном отварању моста Земун–Борча, који гради кинески партнер.Премијери земаља Централне и Источне Европе, који ће учествовати на самиту с Кином, почели су јуче да стижу у Београд, а први је на аеродром „Никола Тесла” допутовао премијер Словеније Миро Церар. Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, која је председница Мешовитог комитета Србије и Кине, рекла је да је самит заиста велики догађај за све земље које ће учествовати, и изразила уверење да ће организација, као што се већ сада показало, током самита бити добра.

– Што је још важније, верујем да ће бити доста добрих састанака и разговора, добрих пре свега за економију Србије – казала је Зорана Михајловић.
Она је додала да ће на самиту бити сви премијери земаља-учесница, осим премијера Хрватске Зорана Милановића, а да ће ту земљу представљати потпредседница Владе Весна Пусић.Зоран Михајловић је оценила да је самит „веома озбиљан и велики економски и политички скуп”.  

  В. Ђ.

 

Вучевић: Шанса за развој Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оцењује за „Дневник” да самит, који ће бити одржан у Београду, јесте велика ствар, помак и успех наше државе. Он истиче и да би реализација изградње пруге између Београда и Будимпеште била одлична вест за Нови Сад јер би та значајна саобраћајна инфраструктура у сваком погледу утицала на бољу позицију града.  

– Наговештај да може доћи до реализације велике инвестиције – железничке пруге Београд–Будимпешта – свакако би утицао и на позицију града Новог Сада, како у привредном смислу, тако и у туристичком. Та значајна саобраћајна инвестиција даје нам за право да очекујемо даљи развој и прогресију туризма, али и даљу подршку, јаче аргументе у разговорима с потенцијалним инвеститорима – наводи први човек града Новог Сада, додајући да је свака инвестиција за нашу државу велика. 

Е. М.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести