Извештај ЕК преведен на српски

Пет дана од инцидената на седници Одбора за европске интеграције, и је главна тема у парламенту била – када ће шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт

поново доћи у Скупштину и хоће ли му бити дозвољено да представи Извештај Европске комисије. И док Мајкл Давенпорт чека други позив, шефови 17 посланичких група још се нису договорили о томе да ли да му пожеле добродошлицу.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је држави и парламенту нанета велика штета због ситуације која се догодила на седници Одбора за европске интеграције, на којој шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт није успео да представи Извештај ЕК о напретку Србије.

Она је изразила очекивање да ће председница тог одбора да закаже нову седницу када се стекну услови за то, позивајући посланике који јесу или нису за чланство у ЕУ да увек саслушају госта и да се не понашају недомаћински, како се радило пре неки дан.

У међувремену, Извештај ЕК о напретку Србије ка ЕУ преведен је с енглеског на српски. Зато је председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић упутила писмо шефовима посланичких група.

„Без обзира на политичке разлике, верујем да као представници воље народа, не подржавате деструктиван непарламентаран однос према гостима, високим међународним дипломатама, какав је Давенпорт”, навела је Мариника Тепић.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић питао је председника Владе, али и председницу парламента, када ће званично Скупштина и Влада реаговати на оно што се догодило на седници Одбора за европске интеграције.

Маја Гојковић је у одговору Јовановићу поновила да је нанета штета парламенту, наводећи и да је врло ружно што су дешавања коментарисали они који нису ни присуствовали Одбору, а да се она уздржавала из пристојности и жеље да смири ствари.

Она је прокоментарисала и да је „опозиција водила тај одбор”.

Такође, потврдила је речи шефа Делегације ЕУ Мајкла Давенпорта да је спреман да поново дође у Скупштину кад се стекну услови.

– Добила сам писмо од амбасадора, али нисам склона да одмах идем пред камере да се хвалим, навео је да ће на сваки мој позив доћи у парламент, и похвалио и моје понашање и помоћ чланова мог кабинета – рекла је Маја Гојковић.

С. Ст.

 

Гојковић: Нанета штета парламенту

Председница парламента Маја Гојковић сматра да председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић (ЛСВ) није добро проценила услове за одржавање седнице јер није обезбедила превод Извештаја с енглеског на српски језик, а из састава Одбора могло се, каже, видети да ће то многобројни посланици тражити.

– Многобројне изјаве су биле у медијима, калкулације, извртање ствари, суштина је била у дозвољеној опструкцији, али мислим да се претерала свака мера. А о догађајима који су се дешавали после те седнице не бих у јавност зато што поштујем своју државу – рекла је Маја Гојковић у парламенту, у делу седнице у којем посланици постављају питања. – Велика штета је тим понашањем учињена овом парламенту јер је нанета срамота нама, а не неком другом, и ако је била намера да се парламент осрамоти, по мени се у томе успело. Није истина да је амбасадор председавао, он је био гост, очекујем превод на српском.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести