Јанковићева нова повереница за заштиту равноправности

Посланици Скупштине Србије изабрали су данас, на предлог скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, Бранкицу Јанковић за повереницу за заштиту равноправности.

За избор Јанковићеве гласало је 151 посалник владајуће коалиције.Јанковићева је рођена 18. јануара 1973. године, удата је и има двоје деце, завршила је Правни факултет у Београду, где је стекла и звање мастер, а тренутно је докторанд на Факултету безбедности у Београду.

У каријери је, поред осталог, била државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике у мандату претходне владе, седам година је водила Геронтолошки центар Београд, била је шеф преговарачке групе 19 у преговорима о придруживању ЕУ, ИПА службеник за све ИПА програме помоћи у том министарству...

Досадашњој повереници за заштиту равноправности Невени Петрушић, која је на ту позицију изабрана на предлог ДС, петогодишњи мандат је истекао 5. маја.
Повереника за заштиту равноправности бира Скупштина Србије већином гласова, на предлог Одбора за уставна питања и законодавство, а свака посланичка група може да да свој предлог.

За повереника може бити изабран држављанин Србије који је дипломирани правник, има најмање десет година искуства на правним пословима у области заштите људских права и који поседује високе моралне и стручне квалитете, каже Закон о забрани дискриминације.Повереник не може да обавља другу јавну или политичку функцију, нити професионалну делатност.

Повереник се бира на период од пет година, а иста особа може бити бирана на ту функцију највише два пута.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести