Јединство државног врха, Николић одустао од кандидатуре

Председник Србије Томислав Николић изјавио је, након разговора с премијером Александром Вучићем, да неће бити кандидат за председника

републике на предстојећим изборима. 

– Договорили смо се да и даље заједно водимо државу, а о функцијама ћемо после победе на изборима – рекао је Николић. – Наставићемо заједно да подижемо Србију с колена. Александар ће бити кандидат за председника.
 
Председник Србије и премијер Вучић разговарали су  о више тема, међу којима су и предстојећи председнички избори. Окарактерисали су своју досадашњу сарадњу као важну, успешну и значајну за Србију, и договорили се да блиско сарађују и убудуће.
 
„Председник и премијер у потпуности су сагласни да се Србија налази пред озбиљним изазовима и искушењима, на које је неопходно пружити заједнички и свеобухватни одговор државног руководства. Јединство свих државних функционера у решавању регионалних проблема и избегавање кризе најширих размера, приоритетни су задаци и председника Николића и премијера Вучића”, истиче се у саопштењу из Владине Канцеларије за сарадњу с медијима.
 
Председник и премијер су, како се наводи, усагласили мере и потезе у вези с босанскохерцеговачком тужбом против Србије за геноцид и о питању одбране виталних српских националних интереса поводом предлога за чланство тзв. државе Косово у УНЕСКО-у и Савету Европе.
„Договорено је дневно координисање о тим кључним питањима за државу Србију”, наглашено је у саопштењу.
 
У медијима су се појавиле спекулације о томе да је Николић одустао од кандидатуре, мада су га сарадници током викенда „убеђивали да ипак иде до краја”.
Председник СПС-а и први потпредседник Владе Ивица Дачић поздравио је синоћ договор премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића. 
 
– То је од великог значаја за политичку стабилност Србије у наредном периоду – изјавио је Дачић.
С. Ст.
 
 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести