Јеремић: Не смемо дозволити неки нови Јасеновац

БЕОГРАД:  Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас, поводом годишњице хрватске акције „Олуја“, да је Србији потребна далеко промишљенија и одговорнија државна политика како се у будућности нашем народу не би догодио „неки нови Јасеновац - на Цетињу или у околини Приштине“. 
Vuk Jeremić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Јер, како је навео, историја нас учи да се у драматичним међународним превирањима попут светских ратова, на чије отпочињање и ток не можемо утицати, на Балкану обично “гаси светло” и избијају сукоби у којима се догађају масовни злочини.

"Немам никакве сумње да ће Томсон једног дана бити сахрањен у Загребачкој катедрали уз највише државне почасти, поред Анте Готовине. Тога би требало да будемо свесни приликом формулисања будуће политике, како би се избегли нови сукоби и зло", рекао је Јеремић на представљању годишњег Извештаја Напредног клуба о политичким правима српског народа у региону.

Председник Народне странке је навео да Хрватску улазак у ЕУ „није нарочито еманциповао“ када је реч о правима Срба и да се то неће само од себе променити. Заштита права српске мањине би зато требало, сматра Јеремић, да буде приоритет руководства Србије у билатералним односима са Хрватском, као и наше дипломатије, јер друге опције немамо на располагању.

"Дипломатским и политичким ангажовањем - билатерално и у оквиру међународних организација - морамо учинити све да актуелно стање буде поправљено или да бар престане да се погоршава", рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

Јеремић је истакао да су данас Срби у Црној Гори у најтежем положају и да је то убедљиво најугроженија етничка група на читавој територији Европе, уз могући изузетак положаја Срба на Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести