Јеремић претекао Лајчака, други је после пете рунде гласања

Вук Јеремић, кандидат Србије за генералног секретара УН, избио је данас на друго место после пете рунде гласања, док је на првом месту и даље бивши португалски премијер Антонио Гутереш.

Гутереш је освојио 12 позитивних, два негативна и један неодређени глас, а Јеремић осам позитивних, шест негативних и један неодређени глас.

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак је у петој рунди добио осам позитивних, седам негативних и нула неодређених гласова, док је аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора освојила седам позотивних, седам негативних и један неодређени глас.

Претходна рунда одржана је 9. септембра и тада је бивши португалски премијер Гутереш поново био први док је Јеремић освојио најбољи до тада резултат - био је трећи са два позитивна гласа више него раније.

Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредеље глас, иза њега је следио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са 10 позитивних, четири негативна и једним неодређеним гласом, док је Јеремић добио девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа, што је до сада његов најбољи резултат.

"Овим гласањем је дефинитивно потврђено да смо се пласирали у саму завршницу овог избора, што сматрам значајним достигнућем", истакао је тада Јеремић, додавши да се у наставку процеса може очекивати да ће сталне чланице Савета безбедности ући у директне међусобне преговоре око водећих кандидата.

Према писању београдског листа "Данас", који се позива на неформални документ УН,  кандидат Србије према пресеку гласова после четврте рунде гласања налази се на другом месту. Према том документу, Јеремић има 33 позитивна, 18 негативних и девет неутралних гласова. Првопласирани је Португалац Антонио Гутереш, који има 46 позитивних, седам негативних и седам неутралних гласова.

Поводом данашње рунде гласања у СБ УН, саговорници тог листа указали су да ће то бити показатељ до какве је политичке трговине дошло измеду великих сила након што је ове седмице заседала Генерална скупштина УН.

"Од 26. септембра се убрзава темпо избора генералног секретара, јер ће након пете рунде неформалног гласања већ 3. октобра бити одржано гласање на којем ће сталне чланице СБ имати картоне у бојама", наводе извори листа.

Картони у бојама неће указивати на то која држава је на који начин гласала, али ће се на основу њих знати да је реч о гласовима сталних чланица СБ, који имају посебну тежину.

Лист наводи и да је могуће да ће до краја октобра бити одржано још једно такво гласање, јер је план да се до новембра заврши главни део процеса избора наследника Бан Ки Муна на челу УН.

У међувремену, амерички "Вол стрит џорнал"  је у два наврата отворено подржао кандидата Србије.

Лист је прво оценио да је Јеремић најбољи избор за реформе у УН и "једини кандидат вредан хвале у том миксу", што је било први пут да један медиј с таквом репутацијом неког подржи, а затим је  Јеремић позван у главни уреднички ТВ формат - Опинион Јоурнал ВСЈ, где су му поновили своју отворену подршку.

И британски "Телеграф" износи све похвале на рачун српског кандидата за Генералног секретара УН Вука Јеремића, уз оцену да је динамичан, способан и познавалац система.

Саветодавни одбор за Босну и Херцеговину (АЦБХ), невладина организација која заступа интересе бошњачке дијаспоре, саопштио је, међутим, да се "оштро противи" избору Вука Јеремића за генералног секретара УН и да сматра да је он неподобанy а ту функцију.

У међувремену, страни медији бавили су се и другим кандидатима, а француски "Монд" оценио је да се за ту функцију  јасно издваја бивши португалски премијер Антонио Гутереш (67).

Гутереш је добар кандидат и у предности је што припада кругу светских лидера, изузетно добро познаје машинерију УН, пошто је био високи комесар за избеглице до 2015., а у прошлом кругу гласања имао је 12 позитивних, један неутралан и два негативна гласа, наводи лист.

Он, међутим, има два хендикепа: није жена и није из Источне Европе, истиче "Монд", додајући да је јавна тајна да је он жртва новог хладног рата Западњака и Руса.

Париски денвник подсећа да неписано правило каже да мора постојати географска ротација генералних секретара УН.

У периоду између два гласања медији су писали и о томе да ли ће Бугарска променити кандидата и уместо Ирине Бокове кандидовати Кристалину Георгијеву.

Бугарска влада се у међувремену изјаснила да и даље подржава  Бокову као кандидаткињу за генералног секретара УН.

"Наша подршка Боковој ће се наставити бар до 26. септембра, када она мора да буде међу два главна кандидата", рекао је премијер Бојко Борисов.

Борисов је, како преноси Ројтерс, прецизирао да ће размислити шта да ради уколико Бокова не буде прва или друга у наредној рунди гласања 26. септембра, али није рекао да ли то значи да ће размотрити другог кандидата.

Бугарска штампа спекулисала је протеклих дана и о умешаности Москве у игре око замене бугарског кандидата за генсека УН.

Руски  ТАС С наводи изјаву портпаролке МИП Марија Захарове да је Москва упозната са писањем бугарске штампе о томе да је Русија "наводно увучена у игре око замене кандидата" за генералног секретара УН и да руководство Бугарске намерава да "промени своју одлуку и под утицајем страних играча именује другог кандидата".

Захарова је такве информације назвала "покушајем да се Русија увуче у закулисне игре".

Како је додала, немачка канцеларка је на маргинама самита Г20 у Хангџоу покушала да разговара са руским лидерима о могућој подршци руске стране једном бугарском кандидату - али не овом који је званично номинован, а Москва је "јасно" указала Меркеловој да је "било који директни или индиректни покушај да утиче на Бугарску неприхватљив."

Берлин је одговорио, оптуживши Москву за лажне тврдње.
(Танјуг)

Јеремић: Први у источној Европи, други у укупном пласману
Вук Јеремић, кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација, изјавио је после данашњег, петог круга гласања да "наставља кампању из позиције првопласираног у источноевропској групи" и да сада почиње пресудна фаза у којој сталне чланице Савета безбедности играју кључну улогу.

Јеремић, који је после данашњег гласања био други, после бившег поругалског премијера Антониа Гутереша објаснио је у изјави  Танјугу да је главна промена што се сада налази на првом месту од кандидата из источне Европе.

"Након петог круга гласања налазимо се на првом месту у источној Европи, што је главна промена у односу на претходни круг, у укупном пласману смо потврдили друго место", рекао је Јеремић.

Данашњи, круг гласања у Савету безбедности потврдио је  да се, како је навео,  "константно рангирамо при самом врху листе кандидата".

"Мислим да имамо разлога да будемо задовољни чињеницом да смо од самог почетка трке у врху, чиме смо, верујем подигли рејтинг наше земље на међународној позорници", навео је Јеремић.

Следећи пут ће се видети да ли се кандидат суочава са ветом
Савет безбедности УН ће наредно, шесто, гласање о генералном секретару УН одржати 5. октобра, најавио је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин, обнаснивши да ће на њему моћи да се види да ли се неки кандидат потенцијално суочава са ветом.

И то гласање ће бити анонимно али ће гласачки листићи пет сталних чланица УН које имају право вета бити другачије боје него листићи осталих 10 несталних чланица, рекао је он.

Кандидати ће отуда моћи да виде да ли се потенцијално суочавају са ветом, пренео је Ројтерс.

Право вета имају САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести