Јоксимовић: Србија отворена за наставак сарадње у региону

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила да је јуче да је Србија отворена за наставак добре, конструктивне сарадње у региону, али и додала да то не зависи само од нас.
1
Фото: Dnevnik.rs

"У том смислу смо позвали све да покажу већу одговорност у јавним изјавама и порукама које се упућују у вези са разним отвореним питањима која још увек постоје у нашем региону", рекла је Јоксимовић, која је на Брду код Крања учествовала у раду Самита о процесу сарадње у Југоисточној Европи. Она је рекла да је процес сарадње у југоисточној Европи један регионални формат успостављен 1996. године који је значајан, јер обухвата шири формат од оног што данас називамо Западним Балканом.

"Југоисточна Европа подразумева да су, осим представника региона Западног Балкана, укључене и Бугарска и Румунија и Грчка и Турска и још неке учеснице. У том смислу, то је јако добра платформа за комуникацију и размену мишљења о ситуацији у региону југоисточне Европе, заједничким иницијативама, отвореним питањима, регионалној сарадњи - свему ономе што су важне теме не само за Западни Балкан већ у ширем смислу за југоисточну Европу", казала је Јоксимовић. На Самиту о процесу сарадње у Југоисточној Европи били су и представници европске спољнополитичке службе са којима је било речи о извештају о напретку Србије који је представљен прошле недеље, рекла је Јоксимовић и додала да се срела и са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

После сусрета са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем Јадранка Јоксимовић је рекла: Доста су тешке теме ових дана биле на столу и још увек су

"Разговарали смо о недавним догађањима. Видећемо како ће се политички дијалог наставити. Доста су тешке теме ових дана биле на столу и још увек су", навела је Јоксимовић. Како је додала, на Самиту су били и домаћин, премијер Словеније Миро Церар, председник Владе Црне Горе Душко Марковић, бугарски премијер Бојко Борисов као и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.


Сусрет с хрватским новинарима

Медији у Загребу пренели су да је министарка Јадранка Јоксимовић, која учествује на састанку на врху Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у Словенији, одбила да да изјаву хрватским новинарима.    Министарка Јоксимовић објашњава, међутим, да није одбила изјаву за хрватске медије, већ да није хтела да говори о односима Србије и Хрватске, јер то није тема састанка којем присуствује. "Очигледно је да суштина потеза поменутих хрватских новинара јесте подметање и провокација", каже Јоксимовић за  Тањуг . "Они су пуни агресивног набоја, пресретали су ме, добацивали ми и викали, а ја сам, упркос томе, пристојно одговорила", додала је српска министарка. Прецизирала је да није хрватским новинарима одбила да да изјаву о Самиту, већ само није хтела да говори о односима са Хрватском, јер то, истиче, није била тема Самита.


"Ми смо активни, немамо од чега да бежимо. Ми смо свуда где треба да износимо и представљамо позиције и интересе наше земље и у том смислу ја оцењујем заиста   успешним и добрим овај састанак који смо имали на брду код Крања", закључила је Јоксимовић.

Она је у оквиру Самита о процесу сарадње у Југоисточној Европи говорила на сесији "Будућа сарадња у Југоисточној Европи".

Министарка Јоксимовић изјавила је да Бриселски споразум између Београда и Приштине мора бити имплементиран у најскоријем року, нарочито када је реч о Заједници српских општина. Наводећи да се у извештају Европске комисије помиње напредак Приштине у оснивању ЗСО она је истакла:"Ми тај напредак још увек нисмо видели, али очекујемо да у наредна четири месеца Приштина испуни свој део обавеза око ЗСО". 

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести