Јованов: Бирачи послали јасну поруку

– На изборима 24. априла грађани су јасно рекли да политику Српске напредне странке и Александра Вучића, дакле одговорну

политику стабилности и уређења Србије, Србије која побеђује, фудбалским речником речено, и код куће и на страни, желе и на покрајинском нивоу и на нивоу републике и у највећем броју градова и општина – каже у разговору за „Дневник“ посланик СНС-а у Скупштини Војводине Миленко Јованов.

Он истиче да су на овим изборима, посебно покрајинским, бирачи послали јасну поруку одлазећој покрајинској гарнитури.

– Јасно су послали поруку да Пајтићева политика вођена у Војводини, дакле корупционашка политика, политика сукоба и мржње, нема подршку ни у једном делу Србије. Можда би више успеха имао на Брионима – напомиње наш саговорник.

Он додаје да пред бирачима СНС има обавезу да испуни многа очекивања, због којих су и добили велико поверење грађана на протеклим изборима.

– Очекивања грађана нису мала и подразумевају озбиљан посао демонтирања криминалног корупционашког система, који је успоставила, гајила и, новцем грађана финансирала Демократска странка. У наредном периоду морају да буду заустављени сви негативни трендови који су започети у претходних 16 година. Дакле, да приоритет покрајинског буyета више не буду запрашивање комараца и невладине организације, него запошљавање кроз развој пољопривреде и индустрије, да пројекти за капитална улагања не буду два пута скупљи од планираног, да уместо осмогодишње саге о „Каменици 2“, добијемо и нови Клинички центар Војводине, али и да се пажња једнако обраћа на болнице по градовима у Банату, Срему и Бачкој, да се новац троши равномерно и да се даје на развој свих делова покрајине. Наравно, потребно је зауставити и оне сулуде идеје које су ишле у правцу сталног стварања тензија на релацији републичка власт – покрајинска власт и дестабилизације Србије, као и озбиљног кокетирања са сепаратизмом. Најзад, задатак је да се створи систем у којем никада више никоме неће пасти на памет да отима новац од деце ометене у развоју, као што је случај био с Хетерлендом – наглашава Јованов.

Прогнозирајући будуће односе покрајинске администрације с републичком, он је напоменуо да све институције у Србији, било да су републичке, покрајинске или локалне, морају имати пред собом исти циљ, а то је стабилна и успешна Србија. Како истиче, то не значи једноумље, него заједнички рад на остваривању циљева који су свим грађанима, без обзира на партијску припадност, значајни – запошљавање, путеви, образовање...

– Уверен сам у то да се покрајинске институције више никада неће злоупотребљавати и користити за изазивање нестабилности и сукоба у Србији, као што је био случај у време Пајтићеве власти, а то су радили да би себе представљали као заштитнике некаквих, само њима знаних, интереса Војводине. Грађани им нису поверовали у ту обману. Напротив – каже Миленко Јованов.

А. Савановић

 

Злоупотреба уставних могућности

Говорећи о законодавним иницијативама које су у надлежности Скупштине Војводине, Јованов каже да је покрајински парламент по Уставу Србије овлашћени предлагач закона и „никада нисмо добили одговор зашто то право до данас никада није користила, чак и у оним случајевима када је то било смислено“.

– Чак, једини пут када је претходна власт то право планирала да користи, у плану је био закон о финансирању АПВ, који је подразумевао низ решења супротних Уставу и читавом економском систему Србије. Дакле, и у том случају видимо да могућности које Покрајина има или нису биле коришћене, или су коришћене с намером да се изазове нестабилност у Србији. То је одличан пример који показује како су могућности које Покрајина има злоупотребљаване или у страначке сврхе или у сврхе личног богаћења, а никад у сврху поправљања живота грађана – закључио је Миленко Јованов.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести