Јункер одговорио Вучићу: И чланице ЕУ и кандидати да поштују обавезе

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич потврдила је за Танјуг да је председник ЕК Жан-Клод Јункер одговорио на писмо

премијера Србије Александра Вучића и да је у писму изразио забринутост поводом најновијег развоја ситуације у односима између Србије и Хрватске.

Он је у писму позвао на повратак конкструктивном билатералном ангажовању. Како наводи Маја Коцијачич, Јункер је у писму нагласио да су добри суседски односи и регионална сарадња, као и помирење, фундаментални принципи које морају да поштују све земље кандидати за чланство у ЕУ и потенцијлани кандидати, али исто тако и све државе-чланице Уније у региону. Ти принципи су обавеза за читав регион, нагласио је Јункер.

ЕУ очекује да све релевантне државе наставе да поштују те обавезе.

Како је истакао председник ЕК, дуг пут ка помирењу између народа захтева заједничке и искрене напоре свих страна и на свим нивоима да би се признали чинови неправде из прошлости без предрасуда и заједно превазишли, припремајући тако терен за заједничку будућност засновану на сарадњи.

Сва отворена питања морају се решавати кроз конструктиван билатерални дијалог и уз међусобно поштовање. У интересу је целог региона да се врати таквом духу и дискурсу.

Премијер Србије Александар Вучић почетком месеца упутио је писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру, високој представници Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и председнику Европског парламента Мартину Шулцу, у којем је указао на ситуацију у региону и неопходност очувања мира и политичке стабилности, као и на „огољену антисрпску политику” која се води, пре свега, у Хрватској.

 

Злочини да буду кажњиви

Како је нагласио Јункер, ЕК је у оквиру својих надлежности увек била снажно посвећена обезбеђивању поштовања према жртвама и сећања на ратне злочине почињене у Европи.

Законодавство ЕУ сматра кривичним делима злочине из мржње на националној основи и/или јавно подстицање на насиље или мржњу (укључујући јавно одобравање, негирање или грубо тривијализовање злочина геноцида, злочина против човечности или ратних злочина).

По законодавству ЕУ, државе-чланице ЕУ су дужне да осигурају да ти злочини буду кажњиви, док се од земаља које теже чланству очекује да се понашају у складу с тим законом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести