Канавера: Србија одлично председавала ОЕБС-ом

Србија је на одличан начин председавала ОЕБС-ом иако се та организација суочавала са великим проблемима и све чланице могу да буду задовољне председавањем,

изјавио је данас председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а (ПС ОЕБС) Илка Канавера.

Канавера је на конференцији за новинаре на крају дводневног семинара српских и међународних парламентараца на тему "Мисије ОЕБС-а на терену и њихова будућност" у Скупштини Србије, рекао да 57 земаља учесница ОЕБС-а може да буде задовољно председавањем Србије том организацијом.

"Украјина је била у центру пажње, а то је питање које не може бити решено у кратком периоду", рекао је Канавера, додајући да је Србија током председавања промовисала и додатне вредности ОЕБС-а, од којих је једна и улога цивилног друштва.

Канавера је констатовао и да у Србији постоји воља да се олакша рад мисије ОЕБС-а, те да је та организација захвална Србији што је преузела одговорност.

Тема дводневног семинара српских и међународних парламентараца на тему "Мисије ОЕБС-а на терену и њихова будућност - финални семинар Хелсинки +40: реафирмисање снага, предвиђање перспектива" био је рад на реформи ОЕБС-а током председавања Србије, укључујући и одговоре на кризе и изавове за људска права, о будућности организације и мисијама на терену, укључујући и Мисију у Србији.

Председавајући колоквијума пројекта Хелсинки +40 Жоае Соареш рекао је да је циљ скупа у Београду био осврт на 40 година постојања ОЕБС-а.

"Не гледамо у прошлост како бисмо се бавили проблемима из прошлости, већ да нађемо најбољи начин да решавамо проблеме у будућности", рекао је Соареш и додао да се парламентарци проблемима баве другачијом динамиком од влада.

Соареш је констатовао да су парламентарци имали важну дебату за будућност те организације, док је генерални секретар ПС ОЕБС-а Оливер Спенсер додао да је на семинару разговарано о томе шта је урађено, а шта ОЕБС тренутно ради.

Шефица делегације Скупштине Србије при ПС ОЕБС Дијана Вукомановић напоменула је да је велика част за Србију и њене грађане што је у години када се обележава 40 година постојања ОЕБС-а наша земља председавала том организацијом.

На семинару је, како је напоменула, отворено разговарано о проблемима, а констатовано је, поред осталог, да сви деле одговорност за очување мира и за будућност.

"Украјинска криза доказује капацитете ОЕБС-а и колико је значајно да опстане као форум за миротворни дијалог", поручила је Вукомановић.

Учесници семинара ће о тим темама данас разговарати и са студентима ФПН.

Дводневни финални семинар Пројекта Хелсинки+40 одржан је у организацији Скупштине Србије, ПС ОЕБС-а и Београдског фонда за политичку изузетност.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести