Кирби: Подршка отварању поглавља, услови познати

Критеријуми ЕУ и нормализација односа са Приштином - то су изазови који стоје пред Србијом на даљем путу ка ЕУ, сматра амерички амбасадор Мајкл Кирби.

"Сви стално говоре о новим условима. Има доста страница у Акију (Аки коминитер - правне тековине ЕУ) - то су услови. Наравно, ту је и нормализација односа са Приштином и то је нешто што ће морати да се догоди, али то није нови услов, тога су људи овде потпуно свесни", рекао је Кирби у изјави Танјугу.
Кирби је изразио задовољство због тога што је Србија ове недеље и званично отворила преговоре, односно прва преговарачка поглавља, 32 и 35.

"САД то снажно подржавају. Надам се и очекујем да ће наредне године бити отворена поглавља 23 и 24. Има још посла да се уради", рекао је он.
Истовремено, Кирби је оценио да су односи две земље, откако је започео свој мандат у Србији, унапређени и да Србија види интерес у томе што је пријатељ САД.

"Мислим да у Србији виде да можемо бити од велике користи у дијалогу, да смо на војном плану поуздан и снажан партнер, а кроз председавање ОЕБС се видело да можемо добро да сарађујемо", сматра Кирби.
Према његовим речима, у Србији се препознаје да је америчка привреда сназна и последњих година јача него привреде неких других земаља.
САД желе мир у региону и економски напредак, оцењује Кирби.

Он је додао да ако постоје сиромаштво и нека нерешена питања то онда није добро за регион.
"Мислим да и ми видимо Србију као поузданијег партнера", поручио је амерички амбасадор.
Он је навео да су односи Србије и Мађарске знатно бољи него почетком 2012. године, као и да је у односима са БИХ дошло до великог напретка, и поред онога што се догађало у Сребреници у јулу.

Кирби је подсетио да је српски премијер био у новембру у Сребреници, као и влада.
Такође је подсетио и на инцидент са дроном на фудбалској утакмици између Србије и Албаније крајем 2014. године, истичући да је потом уследила посета албанског премијера Београду, а затим и српског премијера Албанији, прва таква посета икада.
"Погледајте регионалне односе, са изузетком Косова, мада су и са Косовом много бољи него што су били. Дакле, много тога позитивног, и то је добро, и срећни смо због тога", рекао је он.

Говорећи о економској ситуацији и могућностима за већи прилив инвестиција из његове земље у у Србију, Кирби је истакао да је у три године од доласка у Србију видео повећани интерес дела америчких компанија да улажу у Србији.
Према његовом мишљену, једна од главних прекретница је био тренутак када је инвестициони фонд ККР купио СББ.
"Улозили су доста новца, али као прво, они су портфолио инвеститор, не појединачна компанија. То је подстакло и друге", рекао је Кирби.
Друга важна, а нетипична страна ове инвестиције је да је то било инвестирање у регион преко Београда, додао је он.

"Видим неке промене, видим неке позитивне ствари. Мислим да треба очекивати, имајући у виду да је овде присутан ККР, да ће и други портфолио инвеститори почети озбиљније да гледају на Србију", закључио је Кирби.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести