Кодекс понашања посланика: Забрањени транспаренти, мобилни и снимање у сали

Текст кодекса о понашању посланика у потпуности је завршен и сада предстоји упућивање на пленарну расправу парламента Србије. То је трећи сазив који се латио писања посланичког „бонтона”,

а сада остаје да се види да ли ће у ново, наредно заседање, које стартује на пролеће, парламентарци крочити преко црвеног тепиха с новим правилима понашања.  Како подсећа шеф радне групе за израду кодекса и председник Административног одбора Зоран Бабић (СНС), пре три седмице одржан је састанак на којем је тај текст поново пређен „од слова до слова”.

– Представници Европског парламента су нам дали квалитетно мишљење о том документу. Они сматрају да кодекс, тако конципиран, није слика на зиду, већ нешто што је применљиво у нашем парламентарном животу – каже Бабић за „Дневник”.

Док текст комплетног кодекса не буде приказан јавности, још увек се не може говорити о коначним решењима. Како стоји у једној од верзија, посланику неће бити дозвољено да јавну имовину користи у приватне сврхе и службене просторије за приватне послове, службена средства или имовину Скупштине за потребе изборне кампање, као ни да злоупотребљава положај ради личне користи или користи политичке странке.

Народни посланик мораће да поштује опште етичке вредности и принципе, а то су истина, правичност, поштење, непристрасност, одговорност, интегритет, отвореност и доступност. Неће моћи да прима поклоне, осим пригодних и протоколарних, законом предвиђене вредности. О сваком таквом поклону дужан је да обавести председника Скупштине и, уколико прелази ту вредност, да га преда. Када кодекс буде усвојен, посланицима неће бити дозвољено да мобилним телефонима ометају ток седница, уносе у салу симболе и обележја политичке странке и стране државе, транспаренте или друге визуелне и писане поруке које вређају углед и достојанство парламента. Такође, биће забрањено и да користе друге уређаје којима би снимали и фотографисали ток седнице и радних тела.

У једној од последњих верзија предлагано је формирање етичког савета за праћење поштовања кодекса. Уколико се неко од посланика оглуши о норме, уследиће нејавна опомена, затим јавна, као и обавеза да се јавно извини. Предвиђена је и новчана казна у висини и до три основне плате посланика. Истовремено када је окончан рад у српском парламенту, финиширан је текст кодекса и у црногорском, који ће о њему расправљати сутра. У Црној Гори очекују да ће почети да важи од 1. јануара. Етички кодекс посланика, како саопштавају, одредиће њихово понашање у раду свих скупштинских тела, однос према грађанима и медијима, као и питањима конфликта интереса и корупције.

Светлана Станковић

 

Прелетачи ван кодекса

У кодексу понашања Скупштине Србије није се нашла било каква одредба везана за промену страначког дреса. Том темом парламентарци се нису бавили пишући нове норме сопственог понашања. Такве одредбе нису се нашле ни у црногорском кодексу, иако су предлог изнели посланици опозиционог СНП-а, уз аргументацију да је „Скупштина постала берза”. Они су тражили да посланик који је мандат освојио учешћем на листи неке партије не може у току мандата мењати странку.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести