Корхец и Варга оснивају „Мађарски покрет”

Војвођански Мађари оснивају нову невладину организацију „Мађарски покрет”. Један од иницијатора је бивши покрајински секретар за управу, прописе и националне мањине Тамаш Корхец, који је у прошлом

мандату био и председник Националног савета Мађара. Осим њега, ту је и републички посланик Ласло Варга, бивши потпредседник Савеза војвођанских Мађара, који је смењен с те функције, а потом је и искључен из странке.

Варга је за наш лист рекао да су га многи, након што је искључен из странке, потражили с речима су да су изложени притисцима и претњама да ће изгубити радно место уколико заступају случне ставове као Варга. У међувремену, чланови СВМ-а су пре недељу дана покренули и петицију против оних који приступе „Мађарском покрету”. До сада је прикупљено 5.400 потписа оних који траже да чланови Покрета напусте СВМ. На петицију, која је објављена на ФБ страници „Друга јавност”, а потом и на суботичкој Телевизији „Панон”, реаговао Тамаш Корхец отвореним писмом.

„С немалим изненађењем сам примио информацију о петицији, чији текст је срочен у централној канцеларији СВМ-а. Потписници траже од руководства СВМ-а да заштити странку од још неосноване невладине организације. Да руководство заштити странку од Ласла Варге, мене и још неколико функционера странке, као и чланова Мађарског националног савета, који су залутали”, написао је Корхец у свом писму, које је достављено и „Дневнику”. „Нисам могао да верујем очима кад сам прочитао текст петиције, а тамо стоји црно на бело да се’Мађарски покрет’ оснива с јединим циљем: да урушава СВМ. Рогобатно циркуларно писмо је искључиво, погрешно тумачи ствари, констатује и клевеће, чак и чита мисли”.

Он је додао да треба престати с непријатељским понашањем унутар странке и унутар мађарске заједнице јер су војвођански Мађари већ уморни од унутрашњих борби, застрашивања и искључивости. „За неколико дана ћемо обелоданити циљеве и вредности Покрета, а што се тиче личних ставова о стању у заједници, СВМ-у и Националном савету Мађара, то сам већ у више наврата јавно изнео”, закључио је Корхец.

Е. Марјанов
 

Варга: Нешто као НВО

– Желимо да оснујемо „Мађарски покрет”, не као странку него као невладину организацију и не против Савеза војвођанских Мађара, него с намером да радимо на оним важним питањима о којима смо узалуд покушавали да разговарамо у странци – рекао је за „Дневник” Ласло Варга, не прецизирајући при том о којим темама је реч.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести