Љајић: Хотијево авантуристичко исцртавање граница

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и председник СДПС-а  Расим Љајић, поводом изјаве Тачијевог саветника Реџепа Хотија да би подела Косова значила и да делови Санџака припадну Косову, рекао је да је такво авантуристичко исцртавање граница довело до ратова деведесетих година, а да су региону и народима овог простора сада потребне нове инвестиције, боља инфраструктура и већи животни стандард.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Љајић је Танјугу рекао да Хоти решење за актуелне проблеме тражи у прошлости, и то на потпуно погрешан начин, и у историјском и у политичком смислу.
"Када би се применио Хотијев рецепт, ниједна граница, не у региону него на свету, не би остала на свом месту. То је у директној супротности са међународно прокламованим принципом о неповредивости граница, а кршење тог принципа би цео свет увело у сукобе и глобалну нестабилност", поручио је Љајић.

Он је указао и на чињеницу да се из Приштине чују гласови који час користе историјски, а час етнички критеријум за решавање актуелних политичких проблема, зависно шта им у ком тренутку одговара.
Упитан шта мисли о Угљаниновој изјави о аутономији Санџака, Љајић је рекао да је Санџаку много потребнији аутопут од аутономије.

"Ако свим грађанима Санџака не обезбедимо добре путеве, школе, болнице, фабрике и квалитетне услове за живот, онда ће то бити само простор без људи, јер ће одлазити тамо где то могу да нађу. Политика Владе Србије је управо усмерена ка реализацији тих приоритета, а институције система Србије су једино место где се сви текући проблеми могу и треба решавати", закључио је Љајић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести