Лидер СНС-а познат, потпредседници меркају фотеље

Председништво напредњака одржаће у петак седницу, у сусрет суботњој скупштини СНС-а, на којој треба да буде

изабрано страначко руководство. За сада сигурно се зна – једини кандидат за председника СНС-а биће досадашњи лидер и мандатар за састав нове владе. Сви одбори СНС-а подржавају да Александар Вучић буде поново изабран на челну страначку позицију. Очекује се да подршка његовом реизбору буде једногласна.

Имена кандидата за потпредседнике требало би да буду позната у петак, а о њима ће се делегати скупштине изјаснити тајним гласањем. До сада су на позицији потпредседника били Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Горан Кнежевић, Игор Мировић, Братислав Гашић и Никола Селаковић, док је заменица председника била Јоргованка Табаковић, која је замрзнула страначку функцију након одласка на челно место у Народној банци Србије. У медијима се појавила вест да би председница Скупштине Маја Гојковић, која је била прва на листи за покрајинске изборе, могла постати нова Вучићева заменица.

Највиши функционери СНС-а, који добију министарске и остале јаке државне функције у будућој подели карата, како се најављује, највероватније ће остати без високих позиција у странци. Уколико буде заузет такав принцип, без потпредседничке функције могли би остати Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Игор Мировић, Горан Кнежевић и Никола Селаковић, будући да се спомињу као људи који ће сигурно добити места у републичкој и покрајинској влади, као и у српском парламенту. Као особа која ће добити функцију у извршној власти спомиње се и први човек Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

Што се Братислава Гашића тиче, по доступним информацијама, он би требало да постане главни човек за страначке послове, тако што ће на позицији председника Извршног одбора заменити Радомира Николића, који би сада требало да заузме потпредседничко место.

По медијским спекулацијама, потпредседничка места намењена су  младим снагама – шефици Женске парламентарне мреже Марији Обрадовић, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу и покрајинском посланику Миленку Јованову.

Како је најавила Зорана Михајловић, промена у врху СНС-а сигурно ће бити. 

– На Председништву, које претходи скупштини странке, разговараћемо како ће изгледати руководство – навела је она. – Неопходно је да се поделе државне и партијске функције. Не можете истински да се бавите и партијским послом и државом.

Вучић ће члановима Председништва изложити планове будуће владе и да ли ће СНС и у овом мандату ући у коалицију с некон странком ван изборне листе, осим СВМ-а, који је већ раније одређен као партнер. Једна од највећих непознаница, али и тема медијских спекулација, јесте то да ли ће СНС и СПС по трећи пут постати коалициони партнери. Шеф социјалиста Ивица Дачић јавно је рекао да би за Србију било најбоља влада СНС-а и СПС-а. Насупрот њему, Александар Вучић, који ће о томе дати коначну реч, још увек се не изјашњава.

Председник СДПС-а Расим Љајић, коме је резервисана позиција у влади, назвао је причу о томе да ће у новој влади заузети садашњу Дачићеву функцију и постати министар спољних послова измишљотином.

– Нити је мене ко то питао, нити сам ја то тражио – рекао је Љајић, и додао да је читава прича измишљена, а да он не зна с којим разлогом.

Љајић наводи да га због најављене кандидатуре за председника Србије оптужују да је с лидером напредњака направио договор да би одузимао гласове демократском блоку, да повећава „уцењивачки капацитет” према СНС-у, те да је Вучићев „тројански коњ”. Каже да је пре годину донео одлуку да се кандидује за председника Републике, али и да, да је знао да ће најава његове кандидатуре за да изазове „такве реакције”, не би изашао с том идејом.

– Не чујем оптужбе упућене другим кандидатима. Ваљда и ја имам право да после 15 година изађем на изборе под својим именом и себе измерим. Немам другог мотива.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести