Лидери ДС-а и СВМ-а очи у очи - ко ће кога „нашминкати”?

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор разговараће у четвртак с председником Покрајинске владе и шефом Демократске странке Бојаном Пајтићем, како је најављено,

о свим актуелним темама у Војводини. Опозициони посланици из Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, иако сматрају да је природно што ће се председници Покрајинске скупштине и владе срести „лицем у лице”, скептични су јер оцењују да тиме неће бити решена политичка криза у Војводини. Овај сусрет, оцењује опозиција, има за циљ очување покрајинске власти.

С друге стране, владајућа Лига социјалдемократа Војводине сусрет двају лидера види као први од састанака у низу који, сматрају, треба да буду одржани ради стабилизације стања у владајућој коалицији ДС–ЛСВ–СВМ-а.

– Драго ми је због сусрета Иштвана Пастора и Бојана Пајтића. Природно је да разговарају. Сматрам да је тај састанак први у низу који ће бити између странака, чланица владајуће коалиције – каже за „Дневник” функционерка ЛСВ-а и посланица у покрајинском парламенту Маја Седларевић. – Има низ питања које треба да решимо. Неопходно је преиспитати опхођење СВМ-а према коалиционим партнерима јер више пута није подржао наше предлоге у Скупштини Војводине.    

Састанак челних људи коалиције владајуће у Покрајини најављиван је недуго након последње седнице Скупштине Војводине, када су парламентарци ДС-а, ЛСВ-а, СДС-а и један посланик из Српске радикалне странке реконструисали Покрајинску владу. Изостала је подршка седам посланика Пасторове странке, који је реконструкцију Пајтићеве администрације описао као „шминкање мртваца”. Због тога, као и због Пасторове изјаве о „на’ватавању посланика”, на седници Скупштине Војводине 3. новембра дошло је до оштре полемике између њега и Пајтића.

Ержебет Марјанов

 

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за четвртак, 27. новембар

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести