Лига за регионализацију, ПДД за промену преамбуле

– Аутономна Покрајина Војводина треба да има својство правног лица, извршну, судску и законодавну власт. Покрајина треба да има сопствену имовину и изворе јавних прихода – рекао је на првом јавном слушању

 парламентарних странака, посвећеном реформи политичког система, шеф посланичког клуба ЛСВ-а Бојан Костреш, наглашавајући да је то за Лигу „кључно питање“. По његовим речима, положај Војводине може се уредити на тим принципима само доношењем новог устава Србије.

Како је казао, грађани и грађанке Војводине имају право да троше оно што створе и да управљају својим ресурсима, и то не треба да забрине било кога „јер је европски стандард нешто чему сви тежимо“. Покрајина би, како сматра Лига, самостално прикупљала порезе, таксе и друге јавне приходе у оквиру јединствених основа и начела, који су утврђени законима Републике. Устав би јамчио да ће већим делом прихода убраних на територији Војводине располагати Покрајина и локалне самоуправе.

– За разлику од садашњих седам одсто, мислимо да је 55 до 60 био проценат који је врло прихватљив и пристојан – рекао је Костреш.
Говорећи о неопходности промене изборног система, он је навео предлог ЛСВ-а о подели на пет изборних јединица, објаснивши да би то могао бити правац за размишљање о регионализацији Србије. Београд би био једна изборна јединица, из које би се бирало 58 посланика, друга, са седиштем у Новом Саду, обухватала би територију АПВ и из ње би се бирало 63 парламентарца, трећа, са седиштем у Крагујевцу, давала би 68 посланика и четврта, са седиштем у Нишу, 57 посланика. И пета изборна јединица имала би седиште у Београду, а њу би сачињавали држављани Србије с боравиштем у иностранству и она би давала четири посланика.

ЛСВ између осталог сматра да Уставом треба забранити продају пољопривредног земљишта странцима, донети закон о лустрацији јер без суочавања с прошлошћу Србија не може ићи даље, а када је у питању смањење броја посланика – да треба обратити пажњу на то да ће то можда угрозити заступљеност националних мањина у парламенту.

Самостални посланик Јанко Веселиновић предложио је да се уставом прецизира дефиниција Србије и војна неутралност, као и да се измени 12 закона, међу којима је и Закон о избору народних посланика, тако да Србија има између 150 и 170 парламентараца. Захтевајући доношење закона о надлежностима Војводине, Веселиновић је тражио њихово јасно дефинисање и стварање услова за функционалну аутономију.

– Потребно је предвидети сопствене приходе АПВ, који ће зависити и од ефикасности покрајинске администрације – каже Веселиновић. – Сматрамо да Војводина треба да убира приходе на сопственој територији и да јој се у надлежност врати управљање регионалним путевима.
Посланик ПДД-а Шаип Камбери у промени Устава види шансу за побољшање положаја мањина, наводећи да заштита мањинских права може допринети стабилности и економском развоју и просперитету за све, а да треба променити и 20 закона. Истовремено поручује да треба у потпуности променити преамбулу Устава и прилагодити је, како каже, реалном стању.

За њега није спорно смањење броја посланика, али каже да треба омогућити механизме за учешће мањина кроз загарантоване квоте, а предлаже и да премијер једном годишње парламенту подносни извештај о положају и степену оставаривања мањинских права. Посланици мањина у парламенту, како сматра, требало би да имају право вета на законе који су од виталног значаја за њих.

Шеф посланичке групе СДА Санyака – ПДД-а Сулејман Угљанин оценио је да хитно, пре промене Устава, треба донети кровни мањински закон који би дефинисао шта су мањине, шта су национални савети националних мањина и које су њихове надлежности, наводећи да су постојећи закони „списак лепих жеља”.

– Имамо закон који се крши на свим нивоима, а нико се не брине због тога јер нема прописаних санкција – истакао је Угљанин.
Посланик Српске народне партије Милан Петрић сматра да није време за промену Устава. Како је упозорио, највећи заговорници независног Косова у међународној заједници желе да се уђе у процес уставних промена, који би довео до таквих уставних решења који КиМ не би третирали као део Србије. Уједно истиче и да ниједно поглавље у преговорима с ЕУ није отворено па и не зна да ли ће Србија икада постати члан ЕУ. Због тога у СНП-у сматрају да, уместо у Устав, све снаге треба уложити у решавање економских проблема.

Светлана Станковић
 

Бабић: Очекујем предлоге из Покрајине

Нови круг слушања биће одржан у понедељак, 22. јуна, када ће своје предлоге за промену политичког система изнети посланичке групе СПО–ДХСС-а, Нове Србије и СВМ-а. На питање да ли је до сада из АП Војводине стигао неки предлог везан за измену политичког система и најављено учешће у расправи, шеф Акционог тима Зоран Бабић каже за „Дневник“ да је јавни позив који се налази на сајту Скупштине Србије упућен и представницима АПВ.
– Верујем да ће се до тренутка организовања посебног слушања, јавити и да ће у том поступку учествовати јер грађани који живе у Војводини то и очекују – истиче Бабић.

Живковић: За канцеларску владу

Посланик Нове странке Зоран Живковић оценио је да треба донети нови устав, али не „на силу”, попут претходног, а да нови највиши правни акт треба да донесе нови сазив парламента, после избора које треба одржати што пре. Живковић сматра неопходним промену изборног система, смањење броја посланика тако да се 100 посланика бира по већинском систему, а 50 по пропорционалном, као и увођење степенастог цензуса за странке које на изборима наступају у коалицијама. Нова странка сматра да Влада треба, да буде канцеларска с могућношћу да премијер, без одлуке парламента, сам мења министре. Председника државе треба да бира парламент, и то међу нестраначким личностима.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести