Линта: Срамна али очекивана одлука суда у Шибенику

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцењује као срамну али очекивану одлуку општинског суда у Шибенику да пусти на слободу следбенике усташког покрета који су 21. августа физички напали Србе у селу Уздоље код Книна док су у кафићу гледали фудбалску утакмицу Црвене здезде.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

"Та је одлука још једном потврдила да хрватско правосуђе није независно и непристрасно већ етнички мотивисано правосуђе које својим одлукама легализује ратне и насиље над Србима. То потврђује и скандалозна одлука Државног тужилаштва које је подигло оптужницу против следбеника усташког покрета за физички напад у Уздољу због тобоже насилничког понашања и наношења физичких повреда а не због кривичног дела злочина из мржње", навео је Линта у изјави коју је доставио медијима.

Подсетио је да су гости у кафићу "Петко" у Уздољу брутално физички нападнути само зато што су Срби, а да је циљ физичког напада био да се Срби додатно застраше и да им се пошаље порука да им нема живота у Хрватској.

Линта истиче да се у Хрватској готово свакодневно дешавају "србомрзачки испади" који су део добро организоване кампање усташких снага чији је циљ потпуна рехабилитација усташтва и НДХ и протеривање преосталих Срба.

Он је навео и да се у последњих неколико дана уништавају ћирилични плакати председничких кандидата у Хрватској које је поставило Српско народно вијеће и да се остављају поруке мржње, исписују се нови графити и поруке мржње у Загребу, Сплиту и другим хрватским градовима.

Линта закључује да хрватска власт својим понашањем охрабрује усташке снаге да се понашају све агресивније и безобзирније јер знају да за њих не важе Устав и закони, те оцењује да је јасно да Хрватска није истински демократска држава јер се у њој готово свакодневно крше темељне вредности данашњег света, посебно људска права, владавина права и антифашизам.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести