Мање плате и за посланике

Зараде функционера запослених у Скупштини Војводине умањене су у просеку десет процената од новембра прошле године, а највећу зараду и даље има генерални секретар Скупштине Војводине

Милорад Гашић, који прима нешто више од 108.000 динара, односно шест хиљада више од председника војвођанског парламента Иштвана Пастора, показују подаци Информатора о раду Скупштине АП Војводине за 2014. годину, који је недавно објављен на интернет страници војвођанског представничког дома.

До 1. новембра функционери на раду у Скупштини Војводине зарађивали су више него сада, али су се мере штедње које споровди Републичка влада одразиле и на њихове приходе.

Тако је зарада председника покрајинског парламента од 113.000 динара сада умањена на око 102.000, док стотину динара мање од Пастора зарађују

потпредседници Скупштине Војводине. Председницима скупштинских одбора зараде су такође умањене, али се и оне крећу у просечном износу од око 101.600 динара. Генерални секретар Скупштине и након умањења прима највећу зараду од тачно 108.028,70 динара, и с највећим коефицијентом од 51,70.

Основна примања посланика на раду у Скупштини Војводине умањена су са 62.000 динара, на 55.600.

На основу Одлуке о правима посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, у покрајинском парламенту на сталном раду је 72 посланика: 38 посланика – чланова посланичке групе „Избор за бољу Војводину“, 13 посланика – чланова посланичке групе „Покренимо Војводину – Томислав Николић“, по четири посланика из посланичких група Лиге социјалдемократа Војводине, Коалиције СПС–ПУПС–ЈС–СДПС-а, Нове демократске странке, Савеза војвођанских Мађара и Српске радикалне странка, а на сталном раду је и један посланик из Демократске странке Србије.

Скупштински информатор за 2014. годину констатује да у војвођанском парламенту постоји седам посланичких група.  Посланичка група „Избор за бољу Војводину“ броји 51 члана, група „Покренимо Војводину - Томислав Николић“ има 27 чланова, док Посланичку групу СПС-ПУПС-ЈС-СДП Србије чини 12 посланика. Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине броји 10 чланова, док група Савеза војвођанских Мађара у Скупштини Војводине има има седам чланова. Такође, у покрајинском парламенту има и две посланичке групе са по пет посланика, а то су „Српска радикална странка“ и „Нова Демократска Странка“.

А. Савановић

 

И мобилни о буџетском трошку

Информатор пише и да је буџетом Војводине обезбеђен новац за трошкове мобилног телефона за службене потребе запослених у Скупштини Војводине, а право на коришћење службеног мобилног телефона, између осталих, имају председник скупштине Иштван Пастор, уз надокнаду за коришћење до 10.000 динара, потпредседници војвођанског парламента и генерални секретар Скупштине, уз надокнаду за коришћење до 6.000 динара, док председници скупштинских одбора и председници посланичких група могу о трошку покрајинског буyета телефонирати до 3.000 динара. Онима који прекораче дозвољену границу за трошкове мобилног, свака сума која прелази лимит одбија се од плате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести