Маринковић: Румунија не мења курс

Делагација Парламента и Сената Румуније, предвођена председником Одбора за спољне послове Петруом Филипом и шефом посланичке групе пријатељства са Србијом Бен-Они Арделеаном,

посетила је српски парламент. То је прва таква посета након двогодишње паузе у којој није било размене посланичких гостовања.

Председник Одбора за спољне послове румунског парламента Петру Филип истакао је да Румунија безусловно подржава Србију на путу ка Европској унији. Он се сложио с оценом да је међупарламентарна сарадња, посебно на нивоу одбора за спољне послове, изузетно значајна и да може представљати подршку пројектима у разним областима. Филип је јуче поновио став Румуније да не подржва самоопредељење на етничкој основи.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић (СДПС), који је био домаћин румунским гостима, каже за „Дневник” да је то био сусрет представника двеју традицонално пријатељских земаља, „које немају већих отворених и деликатних питања”.– Веома је важно што можемо да дискутујемо о искуствима Румуније, која је прошла цео процес европских интеграција и придруживања, а поготово бих истакао поделу искустава када је у питању коришћење претприступних фондова – истакао је Маринковић.

На питање да ли ће бити промена у румунској политици према Косову, након што је у тој земљи изабран нови председник Клаус Јоханис, чији противкандидат је, иначе, био Виктор Понта, Маринковић каже да су „румунским колегама захвалили на подршци коју Румунија и њен парламент пружају Србији, поготово када је у питању наш територијални интегритет и суверенитет”.

– Утисак је такав да нема никакве промене политике када је у питању однос Румуније према Србији. Настављамо наше пријатељске, слободно могу да кажем братске односе. Ова посета управо је и послужила томе да контакте и сарадњу интензивирамо, што је природно за две суседне земље које су упућене једна на другу – наглашава саговорник „Дневника”.

На молбу да каже да ли је, будући да је Румунија чланица ЕУ, било разговора о нашој спољној политици и односима с Русијом, Маринковић одговара да „нису постављана таква питања”.– Највише се говорило о нашим билатералним односима и морам да напоменем да је исказана велика подршка Румуније нашим европским интеграцијама, као и отвореност и воља да нам се у сваком погледу и домену помогне преношењем њихових искустава да бисмо што пре и ми постали део ЕУ. То је неспорно и неупитно – тврди Маринковић.

С румунским парламентарцима сусрела се и заменица председнице Одбора за спољне послове Дијана Вукомановић (СПС), која се захвалила на принципијелном ставу Румуније да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.Она је обавестила је саговорнике о напретку Србије у процесу преговора с ЕУ и указала на значај подршке коју Румунија пружа Србији у процесу евроинтеграција. Додала је и да је Србија опредељена за добросуседску сарадњу, као и за очување стабилности и мира у региону.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести