Марковић: Не постоје руске интеграције, Срби би у Женеву, не у Вороњеž

Евроинтеграције су сувише велика ствар да би их једни председнички избори у Америци пореметили, а ако негде треба да се солидаришемо са премијером

Вучићем то је европски пут, рекао је Танјугу историчар Предраг Марковић. 
У разговору о "узлету" противника евроинтеграција на перцепцији политике новоизабраног америчког председника из његове кампање, Марковић истиче најпре да нема ничег "некапиталистичког" у Трампу. 

"Он је класичан капиталиста из стрипа Алан Форд или серије Симпсонови. Нови председник САД не представља противника либералног капитализма. Он је себе покушао да представи као борца против корпорација, као заступника малог човека", наводи Марковић уз оцену да Трамп симболизује победу специјалне врсте предузетника којој припада и Силвио Берлускони. 

Ни Берлускони, ни Трамп, међутим, примећује, нису Хосе Мухика, председник Уругваја, који заступа истинске вредности левице. 
"Трамп је више као десничари двадесетих година прошлог века, због ксенофобије и заступања чудног савеза пропале средње класе и сиротиње", казао је Марковић.
Наглашава да на стратешко опредељење Србије за придруживање евроатланским интерграцијама неће утицати избор Доналда Трампа на место председника САД,  

"Када видим ко у Србији носи мајице са Трамповим ликом он ми је још мање мио. Верујем да ти људи не могу да угрозе званичну политику Србије, јер ми реално немамо алтернативу. Нико нам не нуди чланство у Евроазијској заједници. Не постоје руске интеграције. Већина Срба јесту русофили по питању вере и културе, али има много људи у нашој држави који лажирају наклоност Русији из разноразних разлога. Никога нисам чуо да би између живота на Ззеневском језеру или Вороњежа одабрао Вороњеж" приметио је Марковић.

По његовом мисљењу, ваља дефинисати левицу пре него што анализирамо евентуални Трампов утицај на бујање деснице у Србији.
"Трамп се служио левичарским пароламна за време кампање као што је 'Очистимо мочвару'. Нису га случајно подржале радничке државе као што су Западна Вирџинија, Мичиген...Он вешто користи популистичке пароле, које је као вешти глумац позајмио од левице. Треба одузети десним демагозима право да заступају радне људе, што је случај у свету", наводи Марковић.

Истиче при томе да његов пријатељ, иначе конзервативни интелектуалац, Миша Ђурковић, "лепо каже да у Србији не постоји десница". 
"Права десница би требало да заступа ред, породицу, конзервативне вредности, а та кафанска српска десница је циркуска и вашарска појава, која више припада пијачној атмосфери. Прави десничари су Ангела Меркел или Тереза Мај, а не ови наши. Ми имамо чудну народњачку десницу која верује у ксенофобију, мизогинију. Зато код нас левица мора да се врати суштини као што је интернационализам, права жена, права радних људи, једнаке шансе", сматра Марковић. 

Објашњава да то није ствар партија, јер каже да су вредности које деле либерали и левица вредности модерне европске цивилизације, која је настала у време просветитељства.
Он напомиње да су Срби инаџијски народ и да смо у таквом расположењу дочекали исход избора у САД. 

"Нама је мило кад комшији цркне крава, па се сада као смејуљимо над злом судбином администрација у САД и Британији. Има једна кафанска песма 'Биће скоро пропаст света, нек пропадне, није штета'. То је апсолутно деструктивни став. Ако буде неке користе то ће бити повлачење САД из мешања у послове Европе и Балкана нарочито и то је све. Наравно да ниједан Србин не воли Хилари Клинтон, али ми од тога немамо ништа", казао је Марковић.
По њему један од главних проблема нашег друштва је изостанак континуитета државности кроз историју.

"Сремац који доживи 100 година живео је у 11 држава. Не постоији житељ Европе који је живео у 11 држава, а сваки житељ Пазове, Батајнице, Земуна...променио је 11 држава. Зато смо стално на некој прекретници."
За њега је приоритет наше админситрације да стабилизује државу.

"Морамо да одредимо где су границе Србије. Треба нам две, три деценије без великих ломова да стабилизујемо државу. У својој историји Србима се тако нешто догодило само у Југославији и дугом 19. веку, када смо формирали државу", казао је Марковић.
Каже да не разуме зашто људи мисле да ће Трамп да напусти подршку Косову.

"Косово није можда најскупља српска реч, али је свакако најскупља америчка инвестиција. Ако гледате територију и број људи, нигде Америка није 'просула' више пара него на то Косово. Трамп има два пута - да даље брани ту прескупу инвестицију или што је мало вероватно да је отпише. Трамп је пре свега трговац некретнинама и ником ништа не отписује. Косово је као нека прескупа Трампова кула на Балкану коју због престижа неће напустити", закључио је Марковић.

А евентуалне промене у односима америчке и српске администрације, како каже, можда ћемо да видимо тек следеће године.
"Брине ме средњи и нижи ниво администрације. Ми мало послујемо са Трампом, виšе са нижим слојевима администрације, коју чине људи који су, на жалост, формирани деведесетих година прошлог века. Трамп је дилетант за спољну политику и неће се мешати у то на почетку свог мандата. Можда проба да направи неки миротворачки маркестиншки гест са Путином, али сви заборављају да су преговори са Русијом почели у доба Џима Керија", закључио је Марковић. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести