Међународна заједница игнорише симболе Велике Албаније

Међународна заједница игнорише заставе Велике Албаније које су се протеклих дана могле затећи на Косову, чак и на неким званичним институцијама, истичу франкфуртске Вести.
velika_albanija/YT
Фото: Youtube Printscreen

Лист се обратио министарствима више земаља након што је недавно објавио фотографију заставе постављену на Дому културе у Дечанима (на застави се налази црвена мапа територије велике Албаније на црној позадини и ликови албанских националних хероја Исмаиља.

Осим у општини где је на власти странка Рамуша Харадинаја, иста симболика је мало потом, осванула и на "путоказу" постављеном у центру Витине.
„Немамо никаква сопствена сазнања о томе да су биле подигнуте заставе велике Албаније на косовским државним институцијама или да ће до тога доћи. Све државне институције Косова, укључујући председницу Атифете Јахјагу, као и странке које су формирале нову владу привржене су независној и сувереној Републици Косово, која не захтева никакве територијалне промене. Тај став је, осим тога, у складу са политичким циљом интеграције земље у ЕУ, са чим тежња за успостављање велике Албаније не би била спојива“ -  тим речима је Министарство спољних послова Немачке прокоментарисало "Вестима" истицање заставе и симбола велике Албаније на подручју Косова.

О овим провокацијама се у јавности није огласио нити један међународни представник на Косову. Канцеларија ЕУ у Приштини, амбасада САД, амбасада Велике Британије нити амбасада Француске нису ни одговорили на питања која су, им с тим у вези, упућена пре две недеље да ли истицање застава велике Албаније на јавне институције сматрају политичким чином, као и да ли ће поводом тога реаговати.
"Вести" су контактирале министарства спољних послова држава чије су територије уцртане на мапи тог старог "пројекта", али је одговор стигао самоиз Црне Горе.

„Министарство вањских послова и европских интеграција осуђује сваки покушај, без обзира са које стране долази, који промовише ретроградне и опасне идеје из корпуса великодржавног и националистичког екстремизма. Покушај распиривања анахроних и превазиђених етно-територијалних концепата из претходних векова и провокације на тој и таквој платформи, објективно угрожавају и успоравају демократизацију, унутрашњу еманципацију, модернизацију, али и процес европских интеграција у важној и осетљивој фази, како за сваку од земаља Западног Балкана, тако и за регион у целини“, навело је Министарство вањских послова и европских интеграција у Подгорици.

Бивши министар за повратак и заједнице владе у Приштини Далибор Јевтић оцењује да ће "сваки проблем који на било који начин гура под тепих направити још већи проблем".
„Као што је забрињавајућа чињеница појава идеје исламског радикализма на Косову, тако забрињава и то што нема реакције надлежних на појаву идеје велике Албаније“, оцењује Јевтић истичући да "ниједна таква опасна идеја није спроведена преко ноћи".

„И моје страховање иде у смеру да неко жели да на један тих начин то и учини. Одговорност је на међународној заједници која мора да реагује на начин на који реагују када је реч о појави идеје велике Србије. Видели смо како су биле оштре реакције и Хрватске и Европског парламента када се Војислав Шешељ вратио из Хага и почео да говори о идеји велике Србије. Такве реакције нема када је у питању идеја велике Албаније и мислим да не постоји намера међународне заједнице да о томе разговара на начин који ће решити проблем пре него што он ескалира“, каже Јевтић.
У министарству спољних послова Немачке подсећају на Устав Косова.

„У члану 1, наводи се да Република Косова не тражи никакво уједињење са било којом другом државом или деловима једне друге државе“, подвлаче они.
У Министарству вањских послова и европских интеграција Црне Горе кажу да су "своје ставове о овим питањима износе доследно и континуирано у билатералним контактима и на свим међународним форумима".
„У том смислу, нема разлога да Црна Гора посебно реагује пред међународном заједницом јер великодржавни и националистички концепти не осликавају и не представљају званичну спољну политику ни једне од суседних земаља“, објашњено је у одговору "Вестима".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести