Михајловић: Круна успеха нове ЕК - чланство земаља у ЕУ

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Зорана Михајловић, очекује да ће нова Европска комисија коју предводи Урсула фон дер Лајен бити успешна и да ће њихов успех бити крунисан и територијалним комплетирањем Европе - пуноправним чланством земаља западног Балкана.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva/Zorana Mihajlović

Она очекује и да ће се одмах након избора у Приштини Европска комисија фокусирати на преговоре Београда и Приштине и постизање компромисног решења за Косово.

"Очекујем једну фер и избалансирану политику Европе према Србији, у којој ће се вредновати наши резултати и спроведене реформе. У прилог томе говори и предлог да нови комесар за проширење буде бивши мађарски министар правде Ласло Трочањи, који се отворено залаже за проширење Европске уније на земље западног Балкана", истакла је Михајловићева.

Она каже да охрабрују предложени састав Европске комисије и циљеви које је поставила председница Урсула фон дер Лајен, попут бриге о климатским променама, односима са Кином и САД, мултикултуралности и заштите европског начина живота, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

"Све то показује да ЕУ, али као заједница, жели да се постави као кључан геополитички фактор. Посебно радује што је за комесаре предложено чак 13 жена, највише до сада, што показује и колико је за ЕУ значајна родна равноправност", каже Михајловићева, која је и председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести