Михајловић: Ребалансом буџета уштеде у свим министарствима

Министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић изјавила је данас да ће ребалансом буџет бити направљене уштеде, пре свега, смањењем трошкова у министарствима,

али и смањењем плата и пензија.
Михајловић је појаснила да су сва министарства била у обавези да предложе где могу да уштеде ребалансом буџета и додала да ће у министарству које она води издвајања бити мања за 15 до 18 одсто.
"Ребалансом буџета мора да се уштеди. Штедеће се на путовањима, материјалима, а делом ће бити смањени и пројекти и то они који нису приоритет", рекла је Михајловић гостујући на РТС.

Она је појаснила да ребаланс буџета, а касније и буџет за 2015. годину, треба да омогући да се направи добра основа за развој приватног сектора.
Што се тиче смањења плата и пензија, она је рекла да се смањење плата односи на државни, јавни сектор и јавна предузећа, да ствари морају да се реше, реформишу, па се тек онда може причати о повећању плата.

Говорећи о предстојећем одласку у Москву и разговора са руским колегама о уговорима који су потписани у Београду она је рекла да ће се ефекти врло брзо осетити и да ће се возом од Београда до Новог Сада већ за две године стизати за тридесет минута.
Она је нагласила да ће руским колегама покушати да уговори већи број транспортних дозвола за све оно што се превози од Србије до Русије и од Русије ка Србији.

Упитана за руски кредим од 800 милиона долара она је рекла да су два анекса  потпусана прошле недеље, да се пруга Београд- Панчево ради, да је потписан уговор за пругу од Новог Сада до Београда, да је све живнуло и кренуло.
"Можемо да очекујемо да ће Жележница Србије за три године имати 500 километра пруге којаје ревитализована", рекла је Михајловић.
Министарка грађевинарства је додала да ће до 1. децембра бити објављене црне и беле листе путарских фирми и да се заједно са синдикатима, пореском управом са инспекторатом праве критеријуми за те листе.

"Мора се завести ред да се види да ли фирме испуњавају обавезе према држави, плаћају раднике, да ли су радници безбедни, да ли постоје злоупотребе. Ако су на белој листи могу да учествују на свим тендерима које расписује држава", рекла је Михајловић.
Она је указала да данас постоји 291 путарска фирма од чега 100 има једног или нема запослених, а зову се путарским компанијама.
Када је реч о Закону о планирању и изградњи, Михајловић је рекла да је закон спреман и да је једини проблем питање конверзије.
"Ми ћемо у новембру пустити закон који је прошао све јавне расправе, без дела о конверзији", закључила је Михајловић.

 


Вучић: Буџет за 2015. биће усвојен на време
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да нико не треба да брине и да ће буџет за наредну, као и претходних година, бити припремљен на време, те да економски параметри важни за државу у прошлом и текућем месецу иду на боље.
Буџет за наредну годину, који треба да буде усвојен до 1. новембра, и биће у складу са српским могућностима, рекао је премијер на конференцији за новинаре након разговора са представницима Одбора немачке привреде за исток.

"Ова и прошла влада су једине на време достављале и буџет и ребалансе буџета, раније смо имали ребалансе буџет у парламенту 29. децембра, а усвајање 30. децембра. Не брините, све припреме иду добро", рекао је Вучић.
Истакао је да је Србија у прошлом и текућем месецу имала најбољу наплату акциза на нафту и цигарете, бољу него у истом периоду лане, што, према његовим речима, значи да је борба против шверца цигарета почела да даје своје резултате.

И наплата ПДВ-а је боља него што се очекивало, па ће ће минус у каси бити бољхи него што се предвиђало, рекао је Вучић.
"Сви параметри важни за државу у септембру и првој половини октобра нам иду боље, све нам иде боље", рекао је премијер.
Најавио је да ће представници ММФ-а врло брзо доћи у Србију, а пре њих и представници Светске банке.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести