МИЛИЋЕВИЋ: За СНС неприхватљив текст Покрајинске владе о финансирању

– За Српску напредну странку није прихватљив текст о финансирању Војводине, који је урадила Покрајинска влада. У њему су садржани многи елементи који су упитни у смислу поштовања Устава

и закона Републике Србије. СНС сматра да се само дијалогом може доћи до предлога закона о финансирању Војводине – каже у интервјуу за „Дневник” потпредседник Скупштине Војводине и посланик СНС-а Ђорђе Милићевић.

Да ли је СНС спреман за тај дијалог?
– Спремни смо за дијалог у оквирима Устава и закона. Нисам, међутим, сигуран у то да постоји таква врста спремности и странака које чине владајућу коалицију у Војводини. Уосталом, СНС је спремност на дијалог потврдио у више наврата: кад је доношен Статут, и кад је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор позивао политичке странке на дијалог о решавању најбитнијих питања у Војводини, указујући при том на то да Покрајинска влада не функционише добро. Тада Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине нису показале вољу за вођење разговора. Конструктивним приступом у изради Статута показали смо и ставили до знања да СНС има капацитете за вођење дијалога и да су му интереси грађана Војводине испред ускостраначких и ускопартијских интереса. Сад је ред на другим политичким учесницима да то докажу.

Сматрате ли да је до избора у Војводини преостало довољно времена да се води квалитетан разговор који предлажете?
– Ако се то не деси у ових неколико месеци колико је преостало до краја мандата овог скупштинског сазива, на предлогу закона ће радити нека нова скупштинска већина с већим политичким легитимитетом добијеним од грађана на изборима. Став СНС-а према закону о финансирању Војводине је врло јасан: сматрамо да је то веома значајно питање за грађане у Војводини, али да је покрајинска владајућа коалиција пропустила у дугом низу година да га донесе. Владајућа коалиција је пропустила шансу кад је имала власт на свим нивоима у Србији. Никада нисмо чули од њих праве разлоге зашто тај закон нису донели, али знамо да су рокови за доношење истекли пре неколико година. То говори о односу странака које чине владајућу коалицију у Војводини према грађанима. То говори о томе да њихово залагање за интересе грађана у Војводини заправо није стварно, није реалистично и није искрено.

Да ли сте видели документ Покрајинске владе о финансирању Војводине? 
– Да. Посланици у Скупштини Војводине су га добили. Наш став је да ради решавања тог важног питања треба повести дијалог међу посланичким групама у Скупштини Војводине и између покрајинске администрације и Републичке владе, с обзиром на то да законско решење доноси Народна скупштина Републике Србије. Бојим се да је једностраним предлогом Покрајинске владе на известан начин дијалог стављен у други план.

Шта конкретно замерате?
– У њему има доста ригидних елемената. Текст већ у старту треба да буде усклађен с Уставом и законом. Зато је потребно консултовати струку, да се не би дошло у ситуацију, као што је то био случај приликом израде Статута и закона о надлежностима, не буде у складу с Уставом. Те акте је садашња владајућа већина креирала одређеном самовољом па су се у каснијим поступцима Уставног суда показали у великом делу неуставним. Став СНС-а је да то треба предупредити. Значи, треба кренути од „белог папира” кроз дијалог странака у Скупштини Војводине, где би се нашао заједнички именитељ у смислу најбољих и најквалитетнијих решења, која су могућа у оквиру Устава и закона. Не треба улазити с политичким ставовима и премисама које су биле садржане у одређеним платформама и декларацијама, против којих је посланичка група СНС-а у Скупштини Војводине гласала.

Ержебет Марјанов

Нема забрањених тема

На иницијативу СНС-а, у петак ће бити одржана седница Покрајинске скупштине о утврђивању одговорности за пропусте у спровођењу јавне набавке опреме за потребе института за онкологију и за плућне болести Војводине. Шта очекујете од те седнице?
– Том иницијативом смо желели да покажемо да нема забрањених тема. Желимо да се рад Скупштине Војводине интензивира. Њена основна функција је да расправља о важним питањима, битним за функционисање Војводине и темама који се дотичу грађана. Једна од најважнијих тема је управо здравље, здравствена заштита и могућност, нажалост најтеже оболелих, да се лече. Сви подаци којима располаже наша посланичка група говоре о томе да је било низ неправилности у неуспешним тендерима који су спровођени и који се спроводе за набавку опреме за институте у Сремској Каменици, односно у пројекту „Каменица 2”. То је угрозило могућност лечења најтежих болесника. Желим да верујем у то да ће посланици Скупштине Војводине успети да покрену да се пре свега разјасни да ли је било неправилности у набавци опреме, зашто је до тога дошло и ко је и појединачно одговоран за то. Тражимо и одговорност и кажњавање за пропусте и неправилности. Желим да верујем и у то да ће тај предлог СНС-а добити подршку већине посланика, без обзира на страначко опредељење.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести