Министарство и Влада се противе пријему Косова у Унеско

Министарство културе и информација и Влада Србије одлучно се противе пријему Косова у Унеско и сматрају да би такав потез нанео велику штету процесу помирења и културном наслеђу,

 рекао је данас у Милану министар Иван Тасовац."Сматрамо да би такав потез - у овом још увек веома осетљивом политичком тренутку и у току преговора о нормализацији односа - нанео велику штету самом процесу помирења, и самом културном наслеђу, које на Косову није само српско, него је и европско и светско", истакао је Тасовац.

Министар културе и информисања говорио је на Међународној конференцији чија је централна тема промоција културе као фактора дијалога и разумевања међу народима, у оквиру Светске изложбе Експо 2015."Био бих крајње неискрен, ако не бих са вама поделио бригу поводом недавно најављене кампање за пријем Косова у Унеско", рекао је Тасовац.

Он је у свом говору подсетио да је Косово у фебруару 2008. једнострано прогласило независност, коју још увек није признало 89 пуноправних чланица Уједињених нација.Министар је указао да су и дан данас, средњевовни манастири на Косову опасани бодљикавом жицом и да их чувају КФОР-ови војници, како би се избегло њихово насилно разарање, попут оног из 2004. године, о чему је сведочио и сам Унеско.

"Мишљења сам да би пре било каквих исхитрених потеза требало позвати нову експертску мисију Унеска да дође на Косово и утврди какво је данас укупно стање културне баштине, колико су стручне и како организоване службе које се о њој старају", навео је Тасоваца.Према његовом мишљењу, та комисија би требало да утврди и да ли су отклоњени разлози због којих су Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка уписане на Листу светске баштине у опасности.

Тасовац је истакао да Влада Србије активно ради на нормализацији односа са Приштином, уз посредство партнера из Европске уније и да преговори нису лаки, али да од политике нико и не очекује да буде лака јер она захтева напор, стрпљење и добру вољу.Он је подсетио да је министарство културе кофинансирало је нову поставку велике Шекспирове драме "Ромео и Јулија", у којој заједно наступају глумци из Београда и из Приштине.

У представи Капулети говоре на српском, а Монтеги на албанском језику, и то без превода, а на крају глумци напуштају позорницу и улазе међ публику, изговарају свако своје право име и рукују се са гледаоцима.Кроз овај гест, гест разбијања позоришних илузија, али истовремено и један једностван гест добре воље, подсећају су нас да је у сваком дубокоподељеном друштву, са свежим, незацељеним ранама, сасвим немогуће замислити помирење- без дијалога различитих култура, нагласио је Тасовац.

Култура, оценио је он, мора бити додирна тачка међу народима, чак и када се они политички не слажу., али да би култура могла да испуни своју мисију, политика мора да поштује међународне обавезе и договоре.Само са одговорном политиком, која гарантује мир и просперитет, култура и међукултурни дијалог имају шансу на успех, поручио је министар културе, оценивши да је политички процес помирења мукотрпан и дугачак, а друштвени процес помирења - још дужи и још захтевнији.

"И док су нам београдски и приштински глумци показали величанствену снагу међукултурног дијалога, српски манастири на Косову, који опстају захваљујући бодљикавој жици и војном присуству, нам указују колико је још посла пред свима нама", наглaсио је Тасовац.Министар је додао да мостови јесу неопходни, али да ће само они који се граде на чврстим основама преживети бујицу времена.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести