Мировић: И после 171. године од Мајске скупштине АП Војводина је место слободе, једнакости напретка и заједништва за све

У Покрајинској влади вечерас је одржана свечаност поводом 171. године од Мајске скупштине у Сремским Карловцима одржане 13. и 15. маја 1848. године на којој је проглашено стварање Српске Војводине.
Svečanost povodom 171. godine od Majske skupštine u Sremskim Karlovcima Foto: Dnevnik.rs/S.Šušnjević
Фото: Свечаност поводом 171. године од Мајске скупштине у Сремским Карловцима Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

Академику проф. др Стевану Пилиповићу и музичком уметнику Звонку Богдану вечерас су на свечаности у Покрајинској влади уручене награде „Милутин Миланковић“, која је установљена као покрајинско признање у области науке, односно „Павле Јовановић“ за област уметности. Награде лауреатима уручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, а Пилиповић и Богдан су уједно и први добитници тих покрајинских признања установљених прошле године управо на иницијативу Покрајинске владе.

Награде су уручене поводом 171 године од Мајске скупштине у Сремским Карловцима, која је одржана од 13. до 15, маја 1848. године и на којој је проглашено стварање Српске Војводине.

У Војводини – баш као и у целој нашој Србији, којој она нераскидиво припада – никоме није тесно и има места за све специфичности и све различитости (Игор Мировић)

Председника Огранка Српске академије науке и уметности у Новом Саду Стевана Пилиповића је, за изузетан допринос у научним истраживањима у области математике, као и укупан научни ангажман у земљи и иностранству, за признање које носи име једног од највећих српских математичара, астронома, климатолога и геофизичара Милутина Миланковића (1879–1958), предложио Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

С друге стране, предлог да лауреат признања које носи име једног од највећих српских сликара Павла Јовановића (1859–1957) за изузетан допринос очувању и неговању музичке традиције и промоцији музичког стваралаштва буде Звонко Богдан, стигао је од ЈМУ Радио-телевизија Војводине.

Фото: Признање „Милутин Миланковић“ добио је председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је на Мајској скупштини вековна борба српског народа за слободу и самобитност на простору на којем је живео вековима пре тога, „први пут добила формалан политички облик”.

– То је дан у којем су сублимиране све његове слободарске тежње из ранијег периода, и коначно уобличена идеја коју ће, упркос свим искушењима, непоколебљиво следити и у времену које је долазило – казао је Мировић. – Дан у којем су победила велика начела слободе, једнакости и просперитета за све, начела која ће бити темељ касније политичке борбе и свих историјских одлука које су следиле. Дан који је био претеча и својеврстан увод у један други, историјски дефинитивно преломни дан – 25. новембар 1918. године, када је, најзад, остварен један велик сан – сан о уједињењу, дан чију стогодишњицу смо достојанствено обележили прошле године.

Он је напоменуо да се обележавање овог 15. маја разликује од свих сличних обележавања из претходних година и деценија по томе што се коначно чини институционално.

Фото: Признање у области уметности „Павле Јовановић“ добио је музички уметник Звонко Богдан Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

– То је датум од покрајинског значаја који је, истовремено, и доказ да никада није касно да се, на прави начин, одужимо великом делу и великим људима који су, својом борбом и својом жртвом, стварали и створили будућност коју ми данас живимо – казао је Игор Мировић, додајући да је поносан на то што је управо Покрајинска влада на чијем је челу иницирала званично установљавање тог датума и што је то, у формални и институционални облик, претворио управо актуелни сазив Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

Како је напоменуо, „од сада па заувек”, институционално заједно ће се, осим тог датума, обележавати и датуми од покрајинског значаја: 25. новембар, поводом одржавања Велике народне скупштине која је 1918. године прогласила присаједињење Војводине Краљевини Србији, 10. децембар, поводом Међународног дана људских права, 10. август, поводом  националног празника словачке националне мањине, 20. август, поводом националног празника мађарске националне мањине, 16. октобар, поводом националног празника хрватске националне мањине, 1. децембар, поводом националног празника румунске националне мањине и 17. јануар, поводом националног празника русинске националне мањине.


Награде обрадовале лауреате

Академик Стеван Пилиповић захвалио се на, како је рекао, изузетном признању, наводећи да је Милутин Миланковић један од наших највећих научника и да представља велику част добити награду с његовим именом.

– Наука је компаративна предност ове државе. На нама научницима су велике обавезе јер се не може замислити прогрес друштва без науке – казао је Пилиповић, додајући да осећа велику обавезу да на своје колеге преноси знање које стиче и даље. – Математика као наука је моје трајно опредељење.

Бард тамбурашке музике Звонко Богдан, примајући награду, нашалио се рекавши да би му било лакше да је иза њега оркестар и захвалио се на том признању.

– Свака награда коју сам добио има своју тежину. Ова има посебну, јер сам је добио од људи који живе на територији на којој сам рођен, на којој живим и на којој стварам – изјавио је Богдан.


– А све ћемо то, поштовани пријатељи, чинити јер је све то баш она Војводина коју су 15. маја 1848. године, на Мајској скупштини у Сремским Карловцима, створили наши велики преци и чију 171. годишњицу данас обележавамо. Војводина слободе, једнакости и просперитета за све. Војводина у којој – баш као ни у целој нашој Србији којој она нераскидиво припада – никоме није тесно и у којој има места за све специфичности и све различитости. Војводина, која је наша заједничка кућа и Војводина какву ћемо зато, сви заједно, и убудуће чувати, градити и развијати – нагласио је Мировић, честитајући добитницима, као и свим грађанима 15. мај – „велики датум наше прошлости и велики датум наше будућности”.


Фото: Званице на свечаности у Покрајинској влади Фото: Дневник.рс

У свечарском тону

Хол Покрајинске владе је био осветљен у бојама српске заставе, а прва додела покрајинских признања протекла је у присуству бројних званица: председнице Уставног суда Србије Весне Илић Прелић, изасланика председника Србије Николе Селаковића, министра културе Владана Вукосављевића, председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, чланова Покрајинске владе, републичких и покрајинских посланика, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, прадставника свих војвођанских градова и општина, председника Матице српске Драгана Станића, ректора Универзитета у Новом Саду проф. др Дејана Јакшића, председника и представника националних савета и многих других.


У комисији која је донела одлуку о признањима били су професор Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић (председник), покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, професорка Академије уметности у Новом Саду др Агота Виткаи Кучера, професор Универзитета у Новом Саду у пензији др Павле Будаков, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, легендарни српски одбојкаш Слободан Бошкан и главна и одговорна уредница листа „Дневник” Нада Вујовић.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести