Мишчевић: До краја 2019. преговарачка позиција за Поглавље 27

БЕОГРАД: Шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је данас да је план да до краја године буду усвојену преговарачка позиција за Поглавље 27 и специфични планови имплементације (ДСИП).
tanja miscevic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Она је на састанку Преговарачке групе у вези с коментарима ЕК на други нацрт преговарачке позиције и план активности за израду и њено слање, рекла да су ДСИП-ови такође важни јер практично прате спровођење преговарачке позиције и морају добити гаранцију Владе Србије да ће бити спроведени. 

Мишчевић је рекла да је важно да се добро сагледају и анализирају добијени коментари и размотри да ли евентуално нешто од тога може да се уврсти у преговарачку позицију. 

Она је рекла да коментари које смо добили од Европске комисије "не представљају суштински тешка питања, која захтевају политички одговор".

"Разговарали смо да пробамо да имамо на влади усвојену преговарачку позицију за поглавље 27 до краја ове године, а то значи и ДСИП-ове који ће бити потврђени на влади у једном документу заједно, или појединачно", нагласила је она.

Мишчевић је навела да пре него што дође на Владу, о преговарачкој позицији се мора изјаснити и Скупштина Србије.

"У једном моменту морамо добити зелено светло Европске комисије да немају коментара да бисмо ово успели да постигнемо до краја године. Почетком септембра морамо имати њихово зелено светло на текст преговарачке позиције, а то значи да нова верзија мора отићи до маја у Брисел", рекла је Мишчевић.

Такође је оценила да ће најтежи део посла бити разговор са Министарством финансија, због обезбеђивања средстава.

Председник Преговарачке групе 27 Иван Карић рекао је да према важећем плану, преговарачка позиција треба да буде финализована до краја 2019.

"Као циљ остаје да до краја 2019. предамо преговарачку позицију или је припремимо за предају и прођемо потребне процедуре", рекао је он.

Како каже Карић, у наредном периоду предстоји много посла и наставиће се са планираним активностима.

Карић је важним оценио и транспозицију прописа напомињући да ни уз најквалитетнију преговарачку позицју резултати неће бити видљиви без транспозиције.

Помоћник министра заштите животне средине Александар Весић рекао је да имамо ограничене административне капацитете, а захтевне директиве.

Весић је важним оценио сарадњу како са индустријом тако међусекторску сарадњу.

Тим лидер проекта ЕАС 3 Дотатни развој апроксимације у животној средини за ЕУ прописе у секторима ваздуха, хемикалијама и хоризонталним прописима Марко Слокар навео је да је реч о специфичним и важним прописима који не захтевају улагање у инфраструктуру и слично.

Навео је да су преговори око неких директива тешки и да се не могу очекивати прелазни рокови поготово кад је у питању област хемикалија.

Пројекат је каже почео у јануару ове године и предвиђено је да траје 24 месеца.

Министар заштите жвотне средине Горан Триван рекао је прошле недеље да смо на добром путу да до краја године буде усвојена преговарачка позиција за Поглавље 27 у договору са Европском комисијом.

Он је рекао да је ЕК веома добрим оценила оба нацрта преговарачке позиције и да је Поглавље 27 без сумње једно од најобимнијих, најкомликованијих и најскупљих.

Такође је истакао да је Србија добила 19 могућих прелазних периода.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести