Mишчевић: Нема назнака о блокадама поглавља

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србиjе EУ Tања Mишчевић изjавила jе jутрос да jе оптимиста да ће наредне недеље бити отворена

три преговарачка поглавља и да нема назнаке о неким блокадама."Чули смо комесара Хана коjи jе рекао да наjмање jедно поглавље може бити отворено, поглавље 5 - jавне набавке, али jа сам jако велики оптимиста и таj оптимизам за поглавља 25 и 26 не базирам на жељи већ чињеници да су то области са напретком у годишњем извештаjу", рекла jе Mишчевић гостуjући у Дневнику РTС-а.

Док у вези са поглављем пет изгледа нема недоумица, коначни одговор свих земаља чланица чека се за поглавља 25 - наука и истраживање и 26 - образовање и култура."Расправа jош тече, нема назнаке о неким блокадама, али расправа jе тек пре десетак дана почела. Kако државе даjу зелена светла, могла би успешно до краjа недеље да буде завршена", рекла jе Mишчевић.

На питање шта ће бити са политиком проширења EУ у 2017, будући да земље чланице чекаjу броjни избори, да jе jош у току мигрантска криза, она jе одговорила да jе политика проширења jедна од наjуспешниjих политика EУ."Oна jе интересантна за све коjи желе ту да живе, а државе Западног Балкана и Србиjа jесу jедан од важних подсетника зашто она треба да постоjи", сматра шефица српског преговарачког тима.

Указуjе да иако се говори о jачању деснице и евроскпетицизма, те струjе и губе на изборима."И то jе Eвропа, приближавамо се Eвропи како се она мења, она ниjе иста као када смо преговоре отворили и управо због тог великог притиска неће ни следеће године бити иста као данас. Mи смо део те приче и све више учествуjемо у грађењу нове Eвропске униjе", закључила jе Mишчевић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести