Мишчевић: Завршен скрининг о екологији

У Бриселу је данас завршен петодневни скрининг о поглављу 27 које се односи на животну средину и климатске промене, саопштила је Тања Мишчевић, шефица српског тима за преговоре о придруживању Европској унији.

“Овим смо окончали скрининг за 22 од укупно 35 поглавља, па можемо да кажемо да смо кад је реч о скринингу обавили практично две трећине посла”, рекла је Мишчевић новинарима.

Она је указала да је реч о веома компликованом поглављу, које обухвата многобројне ресоре као што су пољопривреда, индустрија, трговина и здравље.
“Ради се, не само о потреби да достигнемо европске стандарде, него да воду, ваздух и храну учинимо безбедним за наше грађане”, истакла је она.
Шефица српског тима је рекла да су закони Србије у доброј мери већ усклађени са европским кад је реч о овом поглављу, али да је за њихово спровођење потребно издвојити чак 10,5 милијарди евра, што је за нашу земљу огромна сума.

“Зато је неопходно активирати фонд за заштиту средине, а стручњаци Европске комисије су најавили да ће нам бити дато додатно време да све спроведемо”, казала је шефица српског тима.Она је додала да је, поред недостатка средстава, велики проблем питање отпадних вода и складиштење отпада уопште.

“Морамо да признамо да нам је земља прљава”, рекла је Мишчевић, указујући да није реч о потрошњи, већ о инвестицији у здравље грађана.Државна секретарка министарства за пољопривреду и заштиту средине Стана Божовић, која је била на челу радне групе за овај скрининг, је указала да ће више од две трећине поменуте суме од 10,5 милијарди евра доћи из фондова ЕУ.“Кад је реч о преосталих 30 одсто, ту мора да се укључи не само држава, него и приватни сектор”, рекла је она.

Божовић је указала да улагање у животну средину представља и прилику за привлачење инвеститора и запошљавање људи и додала да је влада тога и те како свесна.Скрининг је поступак утврђивања усклађености прописа земље кандидата са европским стандардима и представља неопходну фазу пред отварање преговарачких поглавља у процесу европских интеграција.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести