Наши на европском молитвеном доручку

Делегација Србије, коју чине шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић и потпредседник Скупштине Владимир Маринковић (СДПС) и градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, учествује на

Европском молитвеном доручку, који се одржава у Бриселу.

Потпредседник Маринковић истакао је, обраћајући се окупљеним званичницима, да је учешће на Европском молитвеном доручку веома значајно за Србију јер је један од циљева наше земље улазак у ЕУ, као и остварење што бољих контаката с представницима земаља чланица ЕУ.

– Принципи узајамне сарадње, толеранције и борбе за боље, али и праведније друштво, принципи су које сви заједно морамо неговати и примењивати у својим земљама, али и у целој Европи. Ти принципи су и принципи хришћанства, које нас учи да непрестано помажемо једни другима – истакао је у свом обраћању Маринковић.

Како је нагласио, дешавања у Бриселу прилика су да се представи улога Србије, њени планови и тежња ка бољим односима у региону, као и подршка коју јој на европском путу може пружити ЕП.

У оквиру Европског молитвеног доручка Маринковић се, како је потврдио за „Дневник”, састао са сентаром из Алабаме Билом Хајтауером, који је најавио посету Србији и подршку економском развоју и даљим европским интеграцијама Србије, као и с бившим саветником председника САД Џорyа Буша за Блиски исток Мунзером Фатфатом.

Потпредседник парламента сусрео се и с посланицима Европског парламента Мирославом Миколашиком и Барбаром Капел.

Европски молитвени доручак организује се већ 17 година. Овога пута домаћин је некадашњи шеф словеначке дипломатије Алојз Петерле. Скупови, који су почели у понедељак а завршавају се данас, организују се у здањима европских парламентараца. Тако је молитвени доручак, који је стартовао јуче у 7.30 одржан у згради Европског парламента, а ноћ пре свечани коктел у здању Европске комисије у Бриселу. Инцијатори и организатори манифестације, која подсећа на амерички традиционални доручак с њиховим председником, је „молитвена група” посланика Европског парламента.

На Европском молитвеном доручку учествује више од 200 гостију, а с наших простора, осим Србије, присутни су и представници Македоније и Албаније.

С. Станковић

 

Кроасани и кафа

Иако би неко помислио да је на овалима европских парламентараца био луксуз попут кавијара, шкољки или скупих вина, мени на молитвеном доручку у Бриселу је, како шаљиво истиче Маринковић, био „хришћански  скроман”. Европски парламентарци послужени су кроасанима, цеђеним соком од поморанyе, водом и кафом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести