Николић примио акредитиве новог амбасадора Мађарске

Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Мађарске Атиле Пинтера. Пожелевши мађарском амбасадору добродошлицу

и успех на новој дужности, председник Николић је рекао да су односи Србије и Мађарске у успону и да је све интензивнија билатерална сарадња у свим областима од заједничкго интереса.
"Снажан подстицај томе дала је и прошлогодишња посета председника Мађарске Јаноша Адера Србији, када смо се сложили да је потребно да се окренемо ка будућности и новом поглављу у нашим односима", истакао је Николић.

Према његовим речима, у разговорима са премијером Виктором Орбаном током његове посете Београду ове године још једном је потврђена обострана опредељеност за интензивирање билатералних односа и сарадње две земље.
"Република Србија је чврсто опредељена за јачање добросуседске сарадње и партнерских односа са вашом земљом, на основама међусобног уважавања и заједничких интереса", поручио је Николић.

Он је указао да заједничким залагањем и напорима можемо допринети даљем конкретизовању и продубљивању сарадње у областима од обостраног значаја, а посебно на економском, инвестиционом и инфраструктурном плану, где постоје значајни потенцијални.
Председник Николић је још једном истакао захвалност за подршку коју Мађарска пружа Србији на путу ка Европској унији.
"Очекујемо, на том плану, наставак сарадње са вашом земљом, чија нам је стручна помоћ приступним преговорима изузетно драгоцена", закључио је Николић.
Амбасадор Пинтер је истакао да су добросуседски односи један од приоритета мађарске спољне политике те да, у том духу, Мађарска настоји да изгради што боље односе са Србијом.

"Наши билатерални односи никада нису били тако добри и уравнотежени као данас", рекао је Пинтер и оценио да је процес помирења започет протеклих година успешан.
Он је подсетио да је Мађарска међу првима пружила помоћ Србији после поплава као и обратно.
Мађарска се, како је рекао, сматра једним од најзначајњих инвеститора у нашој земљи, а мађарске компаније су спремне и на даља улагања.
"Србија је кључна земља региона Југоисточне Европе. Уверен сам да регион може да буде стабилан и безбедан ако је и Србија стабилна и безбедна", поручио је мађарски амбасадор и додао да је интерес његове земље да Србија има динамичан развој и доживи процват.

У том духу, истакао је он, Мађарска доследно подржава што скорији улазак Србије у ЕУ и спремна је да и у будућности пружи сву потребну подршку.
"Протеклих година су и Србија и Мађарска прошле кроз озбиљне промене, а најважнија промена је да смо се зближили. Надам се да ће се то зближавање наставити и следећих година", закључио је Пинтер и поручио да ће своју дужност извршавати у том духу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести