Нови Пајтићев кабинет - Петровић одлази, Лиги пољопривреда

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор сазвао је седницу парламента за понедељак, 3. новембар, након што је у његов кабинет стигао из Покрајинске владе предлог за реконструкцију администрације Бојана Пајтића.

Пастор је за „Дневник” рекао да је за новог потпредседника Владе предложен Мирослав Васин (ДС), актуелни секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова. Пастор је навео и друге кадровске промене по пристиглом предлогу.

Тако у новој Покрајинској влади од понедељка не би требало више да буде проф. др Драгослава Петровића (ДС), садашњег потпредседника Владе и уједно секретара за науку и технолошки развој, кога ће у том ресору заменити Владимир Павлов. Некадашњи генерални конзул Србије у Торонту и један од оснивача „Отпора” Владимир Павлов је историчар по професији.

Уместо досадашње секретарке за енергетику и минералне сировине Наташе Павићевић Бајић (ДС) предложен је Ненад Станковић, један од директора „Електровојводине”.

За новог секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду предложен је Бранислав Богарошки (ЛСВ), правник по струци, који је тренутно шеф посланичког клуба у Скупштини Војводине. Он би требало да замени вршиоца функције Бранислава Бугарског (ДС), члана Владе који је ресор пољопривреде привремено водио након што је у јулу смењен Горан Јешић (ДС).

Забуну у јавности изазвао је предлог Владимира Павлова као Петровићевог наследника за ресор науке и технолошког развоја јер је бивши дипломата био кандидат Тадићевог СДС-а за посланика у Скупштини Србије на последњим изборима, а та странка је саопштила пре неколико дана да неће улазити у Покрајинску владу. Објашњења из СДС-а јуче није било и нико од функционера Тадићеве странке из Новог Сада није одговарао на позиве. Како незванично сазнајемо, Павлов је на то место предложен као нестраначки кандидат.

Председник посланичког клуба СНС-а у Скупштини Војводине Предраг Матејин изјавио је јуче да најављена реконструкција Покрајинске владе не представља никакву реконструкцију већ обичну трговину функцијама. Он је рекао да реконструкција неће донети ништа значајно за грађане и да је само наставак онога што за последицу има пуко очување ДС-а на власти.

– Наравно, видимо да се у тзв. реконструкцији Покрајинске владе не ради ни о каквим променама јер сви они који су владали у Војводини и даље ће бити на својим функцијама – рекао је он.

Истакао је да је „ДС на коленима” и испуњава све што захтевају његови партнери „само да би задржали власт”.

А. С. – Е. М.

 

СДС: Павлов искључен

СДС је искључила из чланства Владимира Павлова јер је мимо одлука страначких органа одлучио да учествује у реконструисаној влади Војводине и истакла да и на републичком и на покрајин-

ском нивоу остаје у опозији. Та странка је у синоћњем саопштењу Павлову поручила да је његова лична амбиција била испред не само страначке политике већ и интереса грађана.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести