НОВОГОДИШЊА ТЕМА: Шта српски политичари раде у слободно време

Уместо уобичајених, често досадних и превише формалних речи којима се ми, наизглед важни и битни, обраћамо онима којима нас желели то или не гледају и слушају, на позив редакције „Дневника”,

одлучио сам да вам поштовани читаоци за нову 2017. годину посветим песму коју сам по наговору уредника Наде Вујовић написао 29. децембра и посветио вама.

Игор Мировић

 

САН О ДОБРОЈ ГОДИНИ

Очима сам угледао сан

Опипљиву димензији коју сањах

Сан о теби, о нама, о Војводини

Сан о сновимасан о доброј години.

 

Нисам допустио црнилу да јутри

Рекао сам себиу сред сновастани!

Породи слике тихе, заборављене

Исковаћемо срећу за нас, тебе и мене.

 

Наша земља расла је из корена

Реке су плеле плетиво и дисале

Помислио самскинули смо стеге века

Са живота на који су смрти кидисале.

 

Очима сам угледао нови дан

Опипљивкао сви наши нови дани

Између черноземке и сунца

Сан да живи  – никада да тамни!

 

Ана Брнабић: Воли да кува, излази, и своје сестриће

Министарка Ана Брнабић била је једно од највећих изненађења у новој Влади Србије у коју је дошла из привреде као нестраначка личност . Они који је познају, за њу кажу да је „жена змај“ па и не чуди да је 2013. године добила признање „Бизнис дама године“ у категорији друштвено-одговорног пословања.

Познаваоци прилика у Влади Србије кажу да ужива велико поверење премијера Александра Вучића, који је баш њој поверио да води министарски ИТ савет, чије надлежности су се у међувремену прошириле на иновације и преузетништво. Током претходна четири месеца била је изузетно активна и важи за особу која решава проблеме и не либи се да лично позове телефоном грађане који јој се обрате са неким проблемом или неког од нижих службеника да провери где је нешто запело. Упркос великом интересовању медија и јавности за њу, своју приватност успела је да сачува јер сматра да је резултати најбоље представљају. Ипак, за новогодишњи број “Дневника” Ана Брнабић је пристала је да открије шта воли и чему се радује.

Има старијег брата чијим синовима је посвећена и за које је она „тетка, институција“. Воли да путује, а памтиће путовања у Кенију, Замбију, Малави и Танзанију. Упркос необичним дестинацијама које је обишла, омиљени град јој је Београд у коме проналази све што јој треба. Ту јој живе породица и пријатељи без којих не би могла да замисли свој живот. Воли да излази на потпуно неформална и урбана места, попут „Централе“, или чувеног „Идиота“. Обожава да једе спанаћ, пасуљ и неизоставне домаће специјалитете. Тартуфима би почињала сваки дан, а у иностранству воли да једе у кинеским и јапанским ресторанима...

 

Милош Вучевић: Улови и пусти

Новосадски градоначелник и потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић љубитељ је спорта поготово фудбала, мада, како каже, док је био само публика било му је занимљивије, него сад када има прилику да види како функционишу клубови изнутра и то му се баш и не допада.

Његова пасија је пецање шарана по систему „улови и пусти“.

- Много људи то не разуме и осуђује. Неки питају да ли смо при чистој свести када уловимо робу, сликамо се и пустимо у воду и питају у чему је ту смисао. Ја мислим да је то драж надмудривања са вероватно најмудријом рибом ових наших вода и да кад је уловите, да поклоните живот том достојном противнику. А и када упецате шарана од 20 килограма и више то је риба која је преживела двадесетак година и грехота је не продужити живот тако прекаљеном борцу. Пецање ме маскимално релаксира. Немам, на жалост времена, за шаранско пецање које захтева кампању од два-три па и више дана. Треба и стрпљења и времена и надам се да, када не будем радио овај посао да ћу имати више времена – Наводи Вучевић.

Како каже од двојице синова Михаила и Данила, млађи син показује склоност ка пецању, док је старији каратиста. Има више омиљених локација, а две најомиљеније за надмудривање са шараном налазе се у Републици Српској. Осим пецања, риболов има и других позитивних ефеката.

- Мене риболов опушта. А добро је и дружење. Што сам старији све ми више прија вода и шума – наводи Вучевић, додајући да је до сада највећи улов шарана тежио преко 20 килограма.

 

Иштван Пастор: Кад коњи полете...

На салашу код Суботице председник Скупштине Војводине и лидер Савеза Војвођанских Мађара Иштван Пастор има свој мир. Тамо живи последњих 15 година, а његову љубав према коњима не може да упражњава као некада када се такмичио у касачком спорту, чак и остваривао добре резултате. Има шест коња, од којих су пет на његовом имању, а једна двоипогодишња кобила „Храбрица“ која се такмичи и већ остварује добре резултате, на бризи је код њеног yокеја.

- Све коње које имам су касачки коњи. Некада сам се активно бавио тим хобијем, јер сам своје коње и тренирао и возио на тркама. У тим касачким тркама имао сам једно 30-40 трка у којима сам возио, чак сам у неким моментима имао среће да имам коња који је био довољно брз, а ја сам био довољно вешт, па сам неке трке и добијао. У последње време мање имам времена за упражњавање тог хобија, јер он изискује доста времена. То није као бицикл или ауто, па да човек седне и вози. С коњем се треба бавити, треба га припремити, а и сам човек треба да је у тој психофизичкој кондицији да може да упражњава тај хоби – казао је Пастор.

Он се похвалио да је након 50. године научио и да јаше, па је своје касаче у дворишту ставио под седло. Међутим, и за то треба времена, али и физичке спреме.

- Онај ко мисли да је јахање једноставно, греши. Јер то је спорт који покрене сваки мишић у телу и када јашете добијете упалу мишића. Ни не знате да на појединим местима имате мишић, јер се покрене током јахања. Али и то сада ретко упражњавам, јер немам времена, па се све своди на дружење са коњима које имам у дворишту – наводи Пастор.

Како дете које је одрасло на селу и на салашу има више врста животиња, а са коњима воли да се дружи и посвећује им пажњу, јер га то опушта.

- Ко једном заволи шталу и шталски мирис, од тога не може да побегне, а ја сам га заволео још као дете на селу – закључује лидер СВМ-а.

 

Новогодишњу тему припремили:  Светлана Станковић и Александар Савановић

 

Опширније, са занимљивим хобијима Чедомира Јовановића, Балинта Пастора, Душана Бајатовића... и многих других прочитајте у нашем штампаном празничном троброју...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести