Обележен Дан Прве бригаде Копнене војске у Новом Саду

Дан Прве бригаде Копнене војске обележен је данас у касарни "Југовићево" у Новом Саду, а свечаности су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Свечаности су присуствовали и представници Војске Србије, Министарства одбране, Српске православне цркве и борачких организација.
dan prve brigade, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је данас на свечаности поводом обележавања Дана Прве бригаде Копнене војске у касарни „Југовићево“ да је мало речи у нашем народу које се изговарају са толико поштовања као реч војска, јер када кажемо Војска Србије, мислимо на храброст, сигурност, заштиту и мир.

Мировић је рекао да се оружане снаге наше земље, укључујући и Прву бригаду Копнене војске, из дана у дан модернизују и опремају а да држава о њеним припадницима води све већу бригу.

„Желимо добро организовану, високомотивисану и снажну војску, способну да одврати сваког потенцијалног агресора од било каквих претензија“, нагласио је Мировић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Гадоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је празник у име ''слободарског Новог Сада, у име страдалног града, али и града хероја Новог Сада".

"Свим припадницима Прве бригаде копнене војске, у име свих Новосађана и у име слободарског Новог Сада, страдалног града, али и града хероја, честитам Дан бригаде. Ми заиста ову бригаду доживљавамо као део нас, и заједно чинимо нераскидиву целину, а није ни чудо што је Прва бригада КоВ за свој дан одабрала управо датум кад је Нови Сад пре тачно 101 годину ослобођен. Тада је слобода дошла у ове крајеве и створени су услови да се регија коју данас називамо Војводина, присаједини матици Србији. Наш народ и држава су много страдали у 20. веку, када смо претрпели огромне жртве и разарања. Прва бригада има дугу и богату традицију која обавезује за будућа времена, као и све нас да чувамо оно што нам је остало од предака, а то су слобода и мир у којима данас уживамо. Све оно што данас раде државно руководство и Војска Србије, чине у циљу да више не буде рата и да снажнијом војском одвратимо свакога ко би помислио или покушао да уради нешто лоше по нас. Ту превасходно мислим на подршку у виду нових инвестиција у опрему, оружје или оруђе за нашу војску, што је јасна порука да нико никада не сме да се игра са миром и нашом слободом - рекао је градоначелник Милош Вучевић.


Мировић и Вучевић открили спомен-плочу генерал мајору Младену Братићу

У склопу обележавања Дана Прве бригаде копнене војске, уприличено је и откривање спомен-плоче генералу мајору Младену Братићу у Спомен соби у војном комплексу у Дунавској 33. Спомен плочу су открили председник покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Милош Вучевић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Генерал мајор  Младен Братић погинуо је на борбеном задатку 4. новембра 1991. године, а био је командант Новосадског корпуса од 8. јула 1990. до 4. новембра 1991. године.


Бригадни генерал командант Прве бригаде Kопнене војске Зоран Насковић казао је да су новембарски догађаји из 1918. године незаобилазни сегмент наше прошлости и да треба да будемо поносни на овај дан. „Без поштовања прошлости тешко ћемо разумети садашњост, а још мање корачати у будућност“, додао је Насковић.

Дан Прве бригаде Копнене војске – 9. новембар – обележава се у знак сећања на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, ослободила Нови Сад.

Фото: Дневник (Ф. Бакић) 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести