Од Русије шест мигова, 30 тенкова, 30 оклопних возила...

Русија, као подршку, поклања Србији шест авиона МиГ-29, а прва фаза њихове модернизације коштаће нас између 180 и 230 милиона евра, рекао је српски премијер Александар Вучић

након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, пренео је “Спутњик”.

„Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима“, рекао је премијер.

Он је додао да то драматично побољшава оперативно функционалне способности Војске Србије до те мере да то као да неће бити иста војска.

То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5мм (мање топове), рекао је Вучић.

Он је рекао да је са комплетним војним врхом индустрије и Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.   „Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и желела би све ођеданпут, али то није могуће“. 

У шаљивом тону Вучић је рекао да су “наши из Министарства одбране тражили све могуће ракете”, а да је он у једном тренутку рекао: “па само што нисте тражили нуклеарно оружје”, на шта се, како каже, насмејао и Шојгу.

Премијер Србије Александар Вучић потврдио је  у Москви, у сусрету с руским министром одбране Сергејом Шојгуом, да Србија остаје неутрална држава.”То сам већ рекао и у Бриселу и у Вашингтону, и то је наша позиција, ништа се није променило“, рекао је Вучић у неформалном сусрету са Шојгуом, преноси агенција РИА Новости.

Истовремено, он се заложио за јачање политичке, економске и војне сарадње са Русијом. Српски премијер је позвао Шојгуа да посети Србију, изразивши уверење да ће између две земље и два народа “увек владати веома добри односи и најбоља сарадња“.

Вучић је  боравио у једнодневној посети Москви, где је обишао један од полигона руске борбене авијације и присуствовао презентацији авиона и војне опреме.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио је на састанку са премијером Србије да се летачко-тактичке вежбе “Барс“ (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године.

Он је оценио и као корисне заједничке трилатералне тактичке вежбе “Словенско братство“, у којима је уз Русију и Србију учествовала и Белорусија. Шојгу је још додао да је Русија спремна за интензивнију војну сарадњу са Србијом у области војног образовања. 

Приредила: С. Станковић

 

Премијер у кокпиту

Председник Владе Србије Александар Вучић  је из једног авиона Миг 29, који ће бити ускоро у саставу Војске Србије, поручио да је поносан и срећан што смо коначно завршили тај посао и да је реч о изванредној машини. Премијер је обишао у хангару шест авиона Миг 29 који ће у Србији, како је најављено, доћи у марту догодине и искористио прилику да “испроба” један од њих.  “Да је боље време у Москви, и летели бисмо данас...”, додао је пилот, који је премијера Србије упознао са неким карактеристикама летелице и помогао му да се попне. На питање како се осећа, навео је да је мало повисок и да не зна како се човек у свему томе што се у кокпиту налази снађе, како може да лети, а не још и да испаљује ракете и све друго... радње.

 

Дачић: Договор од историјског значаја

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је договор премијера Александра Вучића са руским министром Сергејем Шојгуом од историјског значаја за Србију. После дугог низа година и деценија, Србија јача своју одбрамбену снагу, што је од кључне важности за заштиту наших државних и националних интереса, настављајући своју прокламовану политику војне неутралности”, наводи се у изјави Дачића коју је медијима проследило Министарство спољних послова.  Како је поручио Дачић, само јака Србија може бити поштована. “То до сада нико није хтео, смео или могао да уради”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести