Одбор Бундестага за отварање прва два поглавља са Србијом

Одбор за европска питања немачког Бундестага дао је на данашњој ванредној седници зелено светло за отварање прва два преговарачка поглавља за приступање Србије Европској унији,

саопштено је из немачког парламента.

Како се наводи, томе је претходило интензивно саветовање о најновијим извештајима Европске комисије о напретку Србије.

Председник Одбора за европска питања Гинтер Крихбаум закључио је да извештај Европске комисије о Србији радује, зато што садржи доста позитивних оцена.

Он је после седнице Одбора канцеларки Немачке Ангели Меркел у писму саопштио да Одбор за европска питања препоручује да се прва два преговарачка поглавља отворе на следећем самиту у децембру.

Крихбаум је истакао да је за Бундестаг било веома важно то да је споразумом од 25. августа 2015. коначно начињен искорак у односима Београда и Приштине.

"Без тог споразума, отварање поглавља за Бундестаг не би било незамисливо", рекао је Крихбаум.

Он је рекао да је Одбор за европска питања немачког Бундестага свестан да је отварање преговора за Србију од великог значаја и додао да је одлука немачког парламента јасан сигнал за земљу "која се креће у правцу Европе и показује да је консеквентан европски приступ премијера Александра Вучића исправан".

"У Берлину није остала непримећена храброст Александра Вучића да покаже спремност на помирење када је у јулу отпутовао у Сребреницу. То путовање се одиграло у тешким околностима и представља врло важан гест", рекао је Крихбаум.

Он је подсетио да је српски премијер ове године више пута посетио Берлин и тада лично извештавао чланове Одбора за европска питања о својој политици.

"Србији је место у Европи. Ми очекујемо да Србија настави да корача овим путем. Србију чека још доста задатака, како у борби против корупције тако и у реформи правосуђа. Будуће реформе нису саме себи циљ, него се спроводе у интересу земље. Тако су за стране инвеститоре, који у будућности треба да обезбеде радна места, посебно неопходне ефикасне правно-државне структуре", закључио је Кирхбаум.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести