Оливер Ивановић, ексклузивно из затвора: Косово може да дестабилизује Србију, али и ЕУ

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић већ је готово десет месеци у притвору и у ексклузивном интервују „Дневнику”, који смо реализовали уз помоћ његових бранилаца, открива да више и не верује

да ће до почетка суђења бити пуштен на слободу. Подсетимо, Ивановић је оптужен да је 1999. у Митровици починио ратни злочина над цивилним становништвом јер су, наводно, под његовом контролом биле паравојне формације одговорне за убиство десет косовских Албанаца. Како нам је сам Ивановић потврдио, тек на статусној конференцији, заказаној за 2. децембар, биће утврђен датум почетка суђења, али најпознатији косовски затвореник каже да је реално очекивати да прво рочиште буде одржано до Нове године или евентуално одмах у јануару.

– Њихов план је био да припремну фазу поступка што више растегну, да траје годину - годину и по, да тек онда подигну оптужницу, а да за две године буде суђење... Али смо захваљујући адвокатима и интервенцији државе Србије успели да издејствујемо да одлагања више нема. И признајем да једва чекам суђење, психички сам потпуно спреман. Дуго нисам могао да схватим да такве сплетке и импровизације праве исти они који би требало да нас науче закону и реду. Јер, конструкција је следећа: ја сам живео у Митровици, утицајан сам, у Митровици се нешто догодило, ерго - ја сам крив. Али схватио сам да на све ово што ми се догађа не могу да утичем, да то не могу да променим, већ да ми само остаје да издржим – наводи Ивановић.

* Хоће ли на процес имати утицај чињеница да је правосуђе Еулекса сад под великом лупом због корупционашког скандала?

–  Утицаће утолико што је додатно пољуљан ионако низак кредибилитет Еулекса и сад озбиљно морају да брину о свему и не смеју себи да дозволе да направе било какву грешку. Здраворазумски посматрано, најлакше би било да сада одбаце оптужницу, али је, с друге стране, тешко очекивати од поступајућег судије или већа да се одлучи на тај корак јер би тиме практично, директно или индиректно, признали да је тужилаштво поступало по политичком налогу.  Дакле, сада ће приоритетно процењивати шта је већа штета за Еулекс, а не за нас који смо оптужени.

* Све су прилике да ће након свеколиког прегањања нову владу у Приштини ипак формирати Хашим Тачи?

– За мене то није изненађење. Хашим Тачи је тако добро позициониран, а његови људи добро инфилтрирани у све поре система, од полиције, правосуђа и Уставног суда, све до јавних предузећа, невладиног сектора и медија, да би га тешко било истиснути чак и да је његова ДПК друга партија по снази на Косову – а најјача је. За Тачијево чишћење из политичког и јавног живота Косова потребна је озбиљна оптужница, а у том правцу нисам баш велики оптимиста. У сваком случају, да се некако по сили бројева и склопила коалиција без њега, вероватно би се срушила у року од годину дана. И то из два разлога: најпре, јер је у питању хетерогена групација, која би пукла због различитих интереса, програма и огромних лидерских сујета. Други разлог је што би на сваком кораку наилазили на препреке које би постављао Тачијев кадар. У том светлу, најављена коалиција ДПК и ДСК је ипак релативно боље решење, јер те две партије имају снажну албанску већину. Мада, мислим да ће се то на крају све ипак свести на наставак Тачијеве владавине.

* Премијерска позиција ће ипак, бар се тако најављује, припасти председнику ДСК Иси Мустафи?

– Понављам, Мустафа ће можда бити премијер, али ће главне конце и даље вући Тачи. Уосталом, према том споразуму ДПК и ДСК, бар како најављују овдашњи медији, Тачи би 2016. требало да преузме функцију председника Косова – мада мислим да он неће прихватити да две године буде у релативно пасивном положају, већ ће „убедити” Атифету Јахјагу неком важном амбасадарском позицијом да можда већ 2015. поднесе оставку како би он ускочио у њену фотељу. Али да се то и не догоди, Тачијева реална политичка снага је таква да он може ову владу држати у шаци и без тога да буде на њеном челу. 

* Колико је реално да у том „вакууму”, док не освоји председничку позицију, Тачија ипак стигне нека озбиљна оптужница о којој сте говорили? Уосталом, недавно га је заштићени сведок у поступку „Дреница” отворено оптужио да је наручивао убиства...

–  Да ли ће сама та изјава сведока бити довољна, то је у овом тренутку тешко рећи, али је заиста чињеница да би тај „вакуум” могао бити погодно време за његово кривично гоњење. Мада, још једном морам да поновим: Тачи и даље држи све конце на Косову. 

* У сваком случају, да ли је формирање владе ДПК и ДСК ипак боља опција за српску заједницу на Косову, с обзиром на то да сада екстремно Самоопределење испада из игре?

– По мени, Самоопределење у досадашњој причи око формирања владе и није било важан фактор, већ је пре имало улогу страшила за Србе. Како год, за нас је најбоље да власт формира јака и самоуверена коалиција. Јер, слаба коалиција, каква би била та која би окупила ДСК, Самоопределење и партије Фатмира Лимаја и Рамуша Харадинаја, не би могла да изнесе озбиљне послове који предстоје, као што су измена Устава, споразум о међународном суду за ратне злочине и наставак бриселских договора. И када је у питању положај Срба, таква слаба коалиција би иза затворених врата можда прихватала све, али чим би се врата отворила не би то била у стању да у јавности одбрани. Зато је за Србе ово боље решење – јер коалиција ДПК и ДСК ће захваљујући снази броја посланика у косовском парламенту моћи и да доноси тешке одлуке, али и да их спроведе.          

* Ако је за наставак бриселских разговора добро што са друге стране стола неће бити самоопределење, може ли проблем представљати став Русије, која све отвореније ставља знак једнакости између Косова и Крима?

– Нас то не треба да брине већ чак може да нас потакне да останемо принципијелни. Јер, ми не признајемо сецесију, односно признајемо територијални интегритет. Такође, не треба заборавити да када Путин каже: ако може Косово може и Крим, онда и Додик дода: ако може Косово може и РС, па се на то наслони Мас: ако може Косово може и Каталонија... Те су се паралеле сада „одомаћиле” и заправо показују сву трагичност једностраног проглашења косовске независности. Европа је олако ушла у ту причу, под притиском САД, несвесна да им се у дворишту може догодити много таквих „косова”. Европа такође мора да схвати да тако олако форсирање косовске независности итекако може да дестабилизује Србију. Појавиће се нови Шешељ. Овај је истрошен, прошло је његово време. Али се у времену које долази може појавити нови радикални лидер са екстремним ставовима, који ће пливати на таласу фрустрације српског народа, која није смањена већ је само гурнута у страну, потиснута свакодневним проблемима. Уосталом, видели смо како она лако излази на површину када су се догодили дрон и Рама. На то Европа мора озбиљно да рачуна, јер стабилност Западног Балкана је њен интерес исто колико је и наш. А та стабилност се не може остварити без стабилности Србије.

* Какву улогу ту може одиграти Брисел? 

– Европа мора да схвати да може много да постигне на Балкану само ако држи Србију на европском путу. При томе, ја не мислим да европски пут значи само улазак у одабрано европско друштво, већ је суштина управо у том процесу прилагођавања европским вредностима и стандардима, у промени понашања и начина размишљања. И о томе Александар Вучић добро говори. Због тога сам му отворено и признао: Нисам гласао за тебе, али ценим то што радиш. То моја влада није радила, или зато што није могла или зато што није смела. Али није радила. Дакле, политика ЕУ по питању Косова нам је важна у том смислу да се одржи стабилност Србије и да се Србија одржи на европском путу и да, при томе, задржи добре односе са Русијом. Иначе, мислим да се тај проблем у нашем јавном дискурсу мало банализује, када се говори само о интересима који нас повезују, а превиђају се и традиционално пријатељство, заједничка вера и словенско порекло. Мада јесте чињеница да економске интересе западни свет најбоље разуме.

Мирослав Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести