Пајтић: Ситуација све лошија, ускоро "влада у сенци"

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић оценио је данас да је ситуација у земљи сваким даном све лошија, због чега очекује изборе ове или следеће године, а најављује и скоро формирање "владе у сенци".

Пајтић је за Б92 рекао да тренутна ситуација "није одржива" и да, када говори да ће "крај ове владе бити 2015. године", то говори из угла социјалног и економског контекста и "драматичних грешака" које власт прави.
"Тешко ће власт моћи да одржи ниво економске и социјалне кохензије која је неопходна да би једно друштво уопште функционисало", сматра Пајтић, који је и војвођански премијер.

Коментаришући поруке из СНС да је ДС "писао амбасадама и жалио се на политички прогон јер не може да задобије поверење грађана", Пајтић је рекао да је то "смешно као теза" и да напредњаци "боље да воде рачуна о томе како се понашају на власти, јер је ситуација све лошија".
"Имао сам обавезу као председник странке и професор Правног факултета, да скренем пажњу да нема владавине права, да правосуђе не функционише и да у том смислу не можете ни да очекујете да ће Србија бити усмерена на начин који ће нас макар приближити европској породици народа", навео је лидер ДС.
Пајтић је рекао и да не очекује ни од кога да бије политичке борбе ДС, која је, како тврди, и те како спремна да то чини сама.

Он је такође рекао да ДС не може да чини оно што је некада радила СНС, да "само критикује без икаквог контра предлога", због чега ће врло брзо бити формирана влада у сенци.
Упитан да прецизира када ће бити формирана влада у сенци, Пајтић је рекао да постоји "проблем преплашености људи" и да се мора имати разумевања за то да се "велики страх увукао, не у чланове ДС и у људе који би били потенцијални чланови владе у сенци, него у велику већину грађана Србије".
"Страх влада Србијом и наша обавеза је да Србију ослободимо страха", тврди Пајтић.

Када је реч о коалицијама, Пајтић је рекао да су већ договорена партнерства са Заједно за Шмадију и да су разговарали са појединим локалним и регионалним организацијама.
Говорећи о Војводини, Пајтић је рекао да ДС као странка настоји да буде стожер коалиције и у том смислу постоје варнице између њених коалиционих партнера.

Међутим, како је рекао, важан показатељ  је да је буџет Војводине изгласан са великим бројем гласова.
Према његовим речима, избори у Војводини требало би да буду на пролеће 2016. године, а како верује, тада или до тада, ће бити и других избора.

 


СНС: Пајтић већ 15 година пљацка и разара Војводину
Српска напредна странка саопштила је данас да лидер ДС Бојан Пајтић већ 15 година, "са позиције власти и свог премијерског трона, пљачка и разара некада најбогатију регију у Србији", и упитала га из којих просторија је дао интервјуу за телевизију Б92.

СНС је реагујући на Пајтићев интервјуу, упитала лидера ДС да ли  је дао интервјуу из просторија Демократске странке или Покрајинске владе.
"Ако је господин Пајтић интервју давао из просторија ДС, питамо га зашто поново није био на свом радном месту и зашто ни данас није учинио ништа корисно за грађане Војводине?", навела је СНС у саопштењу.

Напредњаци су поручили и да је, ако је Пајтић давао интервју из просторија Покрајинске владе, у најмању руку, скандалозно да премијер Војводине, у свом кабинету, држи страначку заставу.
"Али то најбоље показује какав он однос има према грађанима Војводине, односно да је председник само онима који су чланови ДС, а не свим грађанима Војводине", сматрају напредњаци.

СНС је навела и да је "врхунац безобразлука то што се Пајтић лажно представља као опозиција, јер он није никакав опозиционар, већ со соли власти".
"Овај вајни 'опозиционар', већ 15 година, са позиције власти и свог премијерског трона, пљачка и разара некада најбогатију регију у Србији", закључили су из СНС.
 Пајтић је раније данас за Б92 оценио да је ситуација у земљи сваким даном све лошија, због чега очекује изборе ове или следеће године, а најављује и скоро формирање "владе у сенци".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести