Пајтић: У овом друштву нема демократије

У друштву у којем се политички противници пребијају, поштени људи називају лоповима, а за политичким противницима расписују потернице на насловним странама режимских медија,

не може бити ни демократије, изјавио је војвођански премијер и лидер ДС Бојан Пајтић.
"Свако ко се усуди да критикује рад Владе коју води Вучић под неким је видом притиска, јер Вучић не трпи критику. А када је још реч о опозиционом лидеру, пожељно га је учинити издајником", рекао је Пајтић у интервјуу за "Данас", упитан како коментарише критике на његов рачун због летовања у Хрватској и због чега се, према његовом мишљењу, томе придаје толики публицитет.

Замољен да оцени ситуацију на политичкој сцени Србије, Пајтић је рекао да су пензије и плате мање, да нема инвестиција, "сем ако инвестицијом не сматрате 22.000 евра капитала које су Арапи уложили у предузеће задужено за изградњу Београда на води".
"Вучић показује само податке које жели, а не дозвољава да се о економској политици води права дебата која би показала да је стање лошије него икада пре", рекао је, између осталог, Пајтић.

На подсећање да је председница Парламента Маја Гојковић изјавила да је СНС "за поштено вођење Војводине", док је "ДС за 15 година показала да иза себе оставља само бројне афере", Пајтић је рекао да је Гојковићевој "њено чланство у СНС је једина заштита од истрага око уговора који је као градоначелница Новог Сада склопила и због кога је град био дужан да плати четири милиона евра, а Врховни касациони суд је у пресуди означио као кривца за насталу штету".
"И шта ради тужилац? Ништа. Али зато је члановима ДС унапред пресуђено у таблоидима да су лопови иако пресуда нема и не постоји начин да се људи одбране од хајке", додао је он.

На питање који су планови ДС за "политичку јесен" Пајтић је, између осталог, најавио наставак митинга по Србији.
"Припрема програма који ћемо користити на локалним изборима из мноштва идеја које пристижу и које анализирамо. Наставак митинга по Србији, јер једном освојену светлост и слободу морамо да чувамо од мрака. И бранићемо је сваки дан. И све нас је више. И наши политички противници то знају", каже лидер ДС.

 

 

ДС: Кривична пријава због враћеног закона

Влада у сенци Демократске странке (ДС) одлучила је да поднесе кривучну пријаву против НН лица због сумње да је покушајем доношења Закона о посебним условима продаје одређених непокретности можда учињено неко тешко кривично дело.

Лидер ДС Бојан Пајтић изјавио је на коференцији за новинаре да "режим Александра Вучића" има манир да предлаже законе који су, како тврди, противуставни и служе да се "избију стотине милиона евра из џепова грађана Србије".

Тај закон, како тврди Пајтић, имао је за сврху да обезбеди да људи блиски режиму купују у бесцење виле на Дедињу.

"Вучић и министри треба да знају да ће кривично одговарати због тога, ако не данас, онда кад се промени власт", поручио је Пајтић.

Министар правде владе у сенци ДС Момчило Грубач рекао је да је сада на Тужилаштву за организовани криминал да утврди да ли је било кривичног дела и ко је за то одговоран.

"Ова пријава треба да опомене извршну власт и да учврсти владавину закона уместо воље оних кој су на власти", истакао је Грубач.

Он је објаснио да је мотив за подношење пријаве допис председника Србије Томислава Николића који је закон вратио у скупстину у коме наводи да тај акт није у складу са уставом.

"Председник у том допису наводи да враћа закон због тога што је је много њих 'у последњи час', пре 1. јануара ове године склопило уговор о закупу вила на Дедињу", рекао је Грубач додајући да је једна од одредби закона била и да ће имовину моћи да купе само они који су уговор о закупу склопили до 1. јануара 2015. године.

Грубач тврди и да је бло предвиђено да на име инвестиција закуподавца у ту имовину, цена буде смањена до 25 одсто. 

"Све су то били разлози који су нас мотивисали да се, уместо приватних и медијских истрага које се ових дана воде, обратимо надлежним државним органима, односно тужиоцу за организовани криминал да то испита", рекао је Грубач.

На питање новинара о јучерашњем хапшењу четири осеобе због симње да су оштетиле Фонд за капитална улагања Војводине, Пајтић није желео да да коментар.

"Све што смо имали, навели смо јуче у саопштењу", рекао је кратко Пајтић.

 

СНС: Кад ће Пајтић поднети оставку?

БЕОГРАД - Српска напредна странка (СНС)поново је данас питала лидера ДС Бојана Пајтића кад ће поднети оставку на место председника владе Војводине, похваливши га што се, након "вишенедељног брчкања и сунчања у Хрватској вратио у своју сенку".

"Оно што највише интересује грађане Војводине је када ће Бојан Пајтић изаћи из хладовине, отићи на радно место, и почети да ради нешто у њихову корист. Пошто више нико, чак ни у ДС-у, не верује да је то могуће, питамо Пајтића када ће поднети оставку на место председника Владе АПВ", наводи се у саопштењу.

Пајтић је данас говорио на редовној конфернецији за новинаре Демократске странке, која се одржава сваког петка после седнице владе у сенци ДС. 

СНС наводи да Војвођане и остатак Србије занима и кад ће Пајтић, уместо интервјууа и конференција за новинаре у Београду, пуних неистина, фикција и научне фантастике, саопштити колико народних пара је проневерио у договору са осталим члановима ДС и фирмама које су им блиске.

"Није ни чудо што Војводина након Пајтићеве шеснаестогодишње владавине данас изгледа као после атомске бомбе и што је у рушевинама, јер се на примеру Фонда за капитална улагања јасно види како су се проневеравале народне паре за фингиране радове и како су, уместо у болницама и смештајима за децу са сметњама у развоју, паре завршавале на банковним рачунима надалеко познатих демократа", наводи СНС.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести