Пајтић затражио смену Гашића и директора ВБА

Председник Демократске странке Бојан Пајтић затражио је данас смену министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције Петра Цветковића због "афере" на коју је указао омбудсман Саша Јанковић,

 а која се односи на прислушкивање опозиционих лидера, страначких активиста, синдикалних активиста и појединих носиоца правосудних функција.
Како се наводи у саопштењу Демократске странке, сазнања која је омбудсман изнео у јавност "дубоко су забрињавајућа", и због таквих сазнања у демократским државама председници подносе оставке.

"Тако је својевремено Никсон, због афере Вотергејт поднео оставку у САД. Ми не очекујемо да се та врста стандарда примени у Србији, али очекујемо смену министра одбране Братислава Гашића и директора ВБА. Инсистирамо на томе да се омбудсману омогући приступ свим информација у ВБА", рекао је Пајтић.
Он је упозорио "оне који крше људска права и све законе, прислушкујући политичке опоненте, синдикалисте, носиоце правосудних функција, да ће за то одговарати кривично, за злоупотребу службеног овлашћења и због кршења свих елементарних демократских принципа и стандарда".

"Згрожени смо да једна војна агенција, коју финансирају сви грађани Србије, на такав начин поступа. Ово је ситуација идентична ситуацији из деведесетих година, када се свако ко је имао своје мишљење проглашаван за страног плаћеника и за домаћег издајника. Дакле, за некога ко је предмет интересовања војних служби", истакао је лидер демократа.

Немају шта војне службе да раде и да слушају политичке активисте, синдикалне лидере или судије, додао је Пајтић."Основни предуслов да Србија икада постане демократска држава јесте да се утврди оговорност за овај скандал, који је незапамћен у последњих двадесетак година у европској модерној историји", рекао је Пајтић.Он је поновио да ДС тражи да сви одговорни буду разрешени због оваквог скандала.

"Када омбудсман изнесе оваква сазнања онда је знак да је ђаво однео шалу, да је демократија суспендована, а безбедносне агенције нису ни под каквом безбедносном контролом, да је њихово понашање нетранспарентно и незаконито", каже Пајтић."Ако се једна државна агенција усуди да на такав начин поступа са људима који ипак имају одређену заштиту јавности, због позиција на којима се налазе, онда је и сваки грађанин Србије незаштићен", оценио је Пајтић.

Он је додао да је у Крушевцу за време владе Демократске странке било реализовано неколико изванредних приватизација, а да град пропада од када га је преузео СНС."Хенкел, Купер и друге компаније које су дошле из иностранства дошле су управо за време ДС. СНС је кампању базирала на осуди приватизација које су учињене у Крушевцу. И шта се догодило? Догодило се то да Александар Вучић отвара погоне у том Хенкелу, и догодило се то да се показало да није било тих приватизација да би привреда у Крушевцу у потпуности замрла.  За време власти Српске напредне странке Крушевац је дошао до поражавајуће статистике, да је готово 39 одсто грађана овог града незапослено. То је драматично", рекао је Пајтић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести