Палма почасни конзул Грчке у Србији

БЕОГРАД: Грчки амбасадор у Београду Елиас Елиадис каже да је та земља тражила и добила сагласност од Министарства спољних послова да направи почасни конзулат са седиштем у Јагодини, а да ће почасни конзул бити Драган Марковић Палма.
palma dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Сигурни смо да ће то помоћи даљем развијању односа две земље што је у интересу свих грађана", рекао је Елиадис на изложби "Античка Грчка" у Музеју Југославије, у оквиру манифестације "Грчки дани у Београду".

Изложбу су посетили и министар спољних послова Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, који је изразио задовољство због отварања почасног конзулата.

"Хвала што се саопштили да ће бити отворен почасни конзулат у Јагодини. Моја обавеза биће иста, као што сам и пре радио. Грчка је моја друга држава", рекао је Марковић који је предложио да се следеће године Дани Грчке организују у Јагодини. 

Навео је да ће конзулат представљати више округа, Браничевски, Шумадијски и Расински где живи 1,5 милиона људи.

Каже и да му је драго, јер се изложба организује у Музеју Југославије где се налази Кућа цвећа, а истакао је и да министар спољних послова Дачић данас ради оно што је некада радио Јосип Броз Тито - мири Србију са посвађаним земљама и гради пријатељске односе са свима.

Дачић је данас после изложбе обишао "Кућу цвећа" рекавши да је то и даље дестинација коју туристи највише посећују у Београду.

"Имајући у виду да ове године обележавамо 100 година од формирања Краљевине Срба Хрвата и Словенаца у том смислу треба подржати музеј да се стекну сви услови да се тај јублиеј обележи на достојан начин", рекао је Дачић.

Када је рец о Грчкој и Србији, истиче, то је вечна прича о пријатељству, љубави и међусобној подршци.

"Имамо изузетне пријатељске односе са Грчком. Грчка и Србија су судбински повезане и радује ме наша билатерална сарадња", рекао је Дачић и додао да ће за десетак дана бити учесник конференције Вишеградске групе са Западним Балканом у Грчкој.

Он је приметио да се односи две земље развијају, те да жели да они буду све бољи, а најаву да ће Марковић бити почасни конзул, прокоментарисао је да је некадашњи градоначелник Јагодине много урадио на развоју односа две земље. 

"Толико је људи организовао да летују тамо да је заслужио да стави српску заставу на тај део грчке обале", нашалио се Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести