Пастор: Изузетан успех “Мађарске слоге”

Листа “Мађарска слога”, у оквиру које је наступао Савез војвођанских Мађара, остварила је изузетан успех и освојила више од 90 одсто гласова на изборима за национални савет мађарске националне мањине,

изјавио је синоћ председник СВМ Иштван Пастор.

На основу обрађених 98 одсто података, Пастор је рекао да је тако повећан њихов број мандата у савету на 31, док је листа Демократске заједнице војвођанских Мађара освојила два, а по један листе "Мађарска лига" и "За Мађаре на други начин" иза којих, како је навео, стоје Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине.Тиме ће “Мађарска слога” имати апсолутну већину у Мађарском националном савету који броју 35 чланова.

Пастор је на конференцији за новинаре изборни резултат оценио као изузетан успех и захвалио се носиоцу листе Јенеу Хајналу и свим кандидатима на листи, као и активистима странке, за које је навео да су у току кампање учинили све да се овакав резултат може остварити.

Као значајан проблем Пастор је навео то што, по њиховим подацима, око 3.000 људи који су на претходним изборима гласали и били уписани у посебни бирачки списак ове националне мањине, нису могли да гласају, јер су их није било на бирачком списку.

Лидер СВМ не верује да се ради о намери, али је најавио да ће затражити од надлежних државних органа да се овај случај испита како се не би у будућности понављало.Упитан о излазности, Пастор је рекао да је на изборима за национални савет Мађара била изнад 40 одсто.

Лидер СВМ-а оценио је да су данашњи избори били значајни не само за 17 националних заједница, већ и са аспекта градње система институција, решавања мањинских питања и односа већине и мањине.

“Са тог аспекта, ово питање је далеко ван оквира интереса мањинских заједница. Убеђени смо да закон даје могућност и простор за попуњавање који је у овом моменту празан. Желимо га попуњавати реалним садржајима и допринети томе да на нашем примеру докажемо да су ова законска решења могућа чак и за пример у овом региону где је скоро свака земља оптерећења питањем већине и мањина”, рекао је Пастор.

Носилац листе “Мађарска слога” Јене Хајнал захвалио се СВМ и Пастору, за које је оценио да су својим радом и својим подршком помогли да ова листа и кандидати “овако убедљиво победе”.

“Добили смо мандат да реализујемо мандат да релизујемо наше планове и програме, мислим да смо спремни, да знамо зашто смо овде и мислим ћемо успети да све оно што смо предвидели да остварујемо за нашу заједницу, за Мађаре у Војводини. То нам је циљ и задатак и убеђени смо да ћемо у томе успети”, рекао је Хајнал.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести