Пастор: Паљење пекара оптерећује јавни живот у целини

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор задовољан је реакцијом државе на догађаје који су уследили након утакмице Србија-Албанија - паљење пекара албанских власника, али је истакао да они не оптерећују

само државу већ јавни живот у целини.
Он је за РТС казао да је забрињавајуће што већина оних који су уништавали имовину Албанаца широм Србије имају углавном мање од осамнаест година.
Према његовим речима, том сложеном питању нисмо посветили дужну пажњу. "Понашали смо се често, доста срамежљиво у односу на ове појаве и онда су те појаве ескалирале и мислим да се ради о једном генералном пропусту".

 Он истиче да је то питање функционисања друштва, питање враћања ка некаквим традиционалним вредностима које смо у силној јурњави за егзистенцијом мало заборавили и запоставили.
На питање да ли Војводину чека прекомпоновање власти као у Крагујевцу, Пастор је одговорио да је сваки случај - случај за себе и посебан и да се то не може поредити.

 "Мислим да се ништа битно на војвођанској сцени није десило. Исто тако мислим да промена у Крагујевцу неће у основи променити ову ситуацију. Ја и надаље мислим да је потребно пронаћи она питања на којима можемо заједно радити. Мислим да је то могуће - ако смо то могли радити код Статута, можемо то радити и код Закона о финансирању и Закону од надлежности", навео је Пастор.
Пастор је рекао и да су сутрашњи избори за националне савете веома значајни - не само за мањинске заједнице него за читаво српско друштво, јер то "може да послужи као еталон за решавање питања мањине и већине".

"У том смислу, мислим да је помало неправедно што смо на репу догађаја, а што се тиче наше заједнице, ја сам радостан што нисмо у фокусу пажње због ексцеса или неких других ствари. Мислим да смо имали једну нормалну кампању и радујем се сутрашњем дану", закључио је Пастор.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести