Пастор:Изградња зида отворено питање две државе

Изградња зида између Србије и Мађарске је једно од отворених питања између две државе и надам се да ће 1. јула на заједничкој седници две владе бити постигнут договор око тога, рекао је

 председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

"Очекујем да ће односи између Србије и Мађарске наставити да се граде како је то било и протеклих година. Сигурно је да би изградња зида требало да пробуди Европу да се нађе за све прихватљиво решење за имигранте", рекао је он за "Политику".

Пастор је рекао и да ће о епилогу разговора премијера Александра Вучића и председника Лиге социјалдемократа Војводине  Ненада Чанка моћи да донесе суд тек када Влада Србије буде донела одлуку да се главни диспечерски центар Електропривреде Србије из Београда пресели у Нови Сад.

"Ствар је укуса како ко доживљава састанак Вучића и Чанка. Ја не знам каква је ко очекивања имао пре разговора у односу на њихов исход. Сада је јасно да долази до помака, али не знам шта значи дистрибутивни центар ЕПС-а. Пре нешто више од месец дана Скупштина Војводине се успротивила одлуци о гашењу Електровојводине и њеном припајању Елекродистрибуцији Београд, констајтујући да је то штетно по интересе Војводине", рекао је Пастор.

На питање да ли очекује да ће на крају бити поштована одлука покрајинске скупштине и да Електровојводина неће бити угашена, он каже да је овај проблем решен још за време мандата Мирка Цветковића и да је сада на делу спровођење тих одлука.

"Тада је прошао последњи воз да се интервенише, јер је тада иста странка управљала на републичком и покрајинском нивоу. Од тог времена се само ствара привид како се ствар може вратити у пређашње стање, а у ствари не може и то су чињенице које морамо имати у виду када размишљамо о том проблему", оценио је Пастор.

На питање да ли му смета то што је премијер Вучић дао толики значај Ненаду Чанку, Пастор каже да му то уопште не смета."Мислим да разговори политичара не би смели никога да изненаде. Чанак је представник једне аутохтоне војвођанске странке која је парламентарна и може да разговара с ким хоће", рекао је Пастор.

На питање шта мисли о томе што је Бојан Пајтић нагласио да није добро то што је председник републичке владе више пута игнорисао захтеве покрајинске владе да се одржи заједничка седница како би се решили многобројни проблеми, Пастор одговора да не зна шта значи та изјава и да је више пута тражена заједничка седница две владе.

"Ја знам да сам током 2014. месецима чинио напоре да се изађе из ове ситуације блокаде. Више пута сам апеловао да сви заједно покушамо да решавамо сва отворена питања. Демократска странка је направила корак уназад, јер је прво јавила да ће доћи на састанак, па су после обавестили да су заузети и да не могу да дођу. Зашто су то учинили заиста не знам, али знам да је тада дефинитивно затворена могућност да се уз учешће свих политичких актера постигне договор за столом", наводи он.

На питање када се може очекивати расписивање покрајинских избора, Пастор каже да не зна када ће Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, заказати одржавање локалних избора, али се залаже да се локални и покрајински избори одрже истог дана, јер би све друго било беспотребно губљење новца и енергије.

Избори за Скупштину Војводине најкасније се могу расписати 22. априла  следеће године , али то не значи да то не може и раније да се уради. Залажем се да на јесен седнемо да разговарамо и донесемо одлуку о термину одржавања покрајинских избора, каже Пастор.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести