Покрајина дужна 9,15 милијарди динара

Покрајинска валада је донела одлуку о образовању радне групе, која ће прикупити информације о укупном дугу и структури дуга АП Војводине,

саопштено је из Бановине. Тренутна задуженост Покрајине закључно с 31. августом износи око 9,15 милијарди динара. Радна група, коју предводи потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, има задатак и да предложи мере за реструктурирање дуга Покрајине. Крајње ефекат тих мера треба да буду смањени трошкови отплате дуга кроз смањење камата по којима је Војводина тренутно задужена, што би требало да буде велики помак за реализацију покрајинског буџета у наредном периоду. 

Помак за реализацију покрајинског буџета треба да буде и закон о финансирању, на који Војводина чека већ осам година. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је најавио за РТВ да би питање финансирање Војводине могло бити решено за неколико месеци јер је оно потреба за бржи економски развој.  

– Верујем у дијалог у доношењу закона и верујем да ћемо после читавог низа година у којима смо имали закон као промашену тему овога пута ипак тај испит положити – казао је Мировић. – Нелогично је да постоје прецизно утврђени елементи за финансирање локалних самоуправа, финансирање других надлежности, а да јасан оквир за финансирање Војводине немамо.

Тим законом ће бити обезбеђен правни оквир за приходе и надзор расхода, објаснио је Мировић, истичући да је, што се тиче Покрајинске владе, иницијатива за доношење тог правног акта стална и отворена, али је одлука о њеном стављању на дневни ред у рукама Републичке скупштине.

– То што је ново покрајинско руководство стално отворено за иницијативу и залаже се за доношење закона о финансирању, никако не значи да на било који начин подржава оне који се залажу за то да Војводина има извршну, судску и законодавну власт – напоменуо је Мировић.    

Закон о финансирању Војводине је тема већ осам година у Покрајини, нарочито приликом усвајања буџета, када се воде оштре полемике о томе да ли је испоштовано уставних седам одсто, колико припада Војводини из републичког буџета. По Уставном закону о спровођењу Устава Републике Србије, донетом 10. новембра 2006. године, закон о финансирању је требало усвојити до краја 2008. године, међутим, за време владавине Демократске странке није било политичке воље да се донесе. Истина, некадашњи министри финансија Млађан Динкић, а затим и Лазар Крстић, формирали су радне групе за израду тог закона, Војводина је имала и своје представнике у тим групама, Драгослава Петровића и Андора Делија, али се ништа није урадило. Динкић је свега једном сазвао радну групу, док Крстић и више пута, али се није одмакло даље од утврђивања глобалних задатака радне групе.

– Сарадњом Покрајинске и Републичке владе Војводина може добити квалитетан закон о финансирању у року од два месеца – оценио је раније за „Дневник” републички посланик и функционер Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор. – Закон о финансирању треба да одреди које врсте пореза припадају Војводини и колики проценат тих пореза. Досадашња десетогодишња пракса је била да се из године у годину преписује из буџета у буџет да одређени проценат од пореза на добит и на доходак грађана остаје у Војводини. То би требало да се регулише законом.

Он је тада додао да се тај закон не може усвојити без Српске напредне странке, која има већину Скупштини Србије, као и у Скупштини Војводине. 

Разговори о финансирању Војводине могли би започети од јесени. Постоје добри предуслови да се тај дугоочекивани правни акт и усвоји с обзиром на то да се СНС, који има већину у парламентима, залаже за његово доношење, а постоји и добра сарадња између Покрајинске и Републичке владе.  

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести