Покрајини се укидају неке поверене надлежности

Покрајинска влада је саопштила да се доношењем нових закона Војводини укидају одређене надлежности, које су јој поверене Законом о утврђивању надлежности. Она је заузела став да

треба адекватно реаговати на то да би се таква настојања зауставила. Покрајинска влада ће о начину реаговања одлучити на својој следећој седници, а потом ће тај предлог бити упућен Скупштини Војводине на усвајање. 

Из саопштења покрајинске администрације се не види на који начин и која надлежност се одузимају Војводини. То је у емисији Телевизије Војводине „Сучељавање” у среду увече појаснио покрајински секретар за финансије Зоран Радоман. Он је казао да је реч о Нацрту закона о правима бораца, војних и цивилних инвалида и чланова њихових породица те да се, по нацрту тог правног акта, укида лекарска комисија са седиштем у Новом Саду, која даје налаз и мишљење у другом степену. Тако ће убудуће борци и војни инвалиди морати то да обаве у Београду.    

Послове из области борачке и инвалидске заштите по члану 60 Закона о утврђивању надлежности, обављала је Војводина. У том члану се наводи: „АП Војводина преко својих  органа у области борачке и инвалидске заштите, у складу са законом: обезбеђује функционисање борачко-инвалидске заштите; врши послове другостепеног органа и врши ревизију; врши надзор над радом органа који у првом степену решавају о правима из борачко-инвалидске заштите; врши контролу трошења средстава намењених за остваривање права из области борачко-инвалидско заштите; формира базу података информационог подсистема АП Војводине у оквиру јединственог система Србије. Послови из става 1 овог члана врше се као поверени.”

Посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Владимир Галић, који је био члан стручног правног тима за усклађивање Статута Војводине с Уставом, наводи за „Дневник” да се не може некоме одузети оно што нема. Борачка и инвалидска заштита, како каже, јесте изворна надлежност Републике, коју је она поверила Војводини ради лакшег и бољег обављања послова. Исто тако је Република поверила и матичарске послове локалним самоуправама. Међутим, како Галић додаје, поверене надлежности су променљиве, оне могу не само да се дају него и да се одузимају, уколико Република није задовољна како се ти послови обављају.  

– Зоран Радоман је одлучио да ту правну тему искористи у дневнополитичке сврхе јер му је то у датом тренутку одговарало – истиче Галић. – Тиме је склањао од очију јавности како се троши новац из буyета Војводине. У телевизијској емисији смо, наиме, причали о буyету, па хајде уместо тога мало да причамо о томе како се Војводини одузимају надлежности. Ако је Радоман економиста па не прави разлику између изворних и поверених надлежности, то би морао да зна председник Покрајинске владе Бојан Пајтић, као доктор правних наука. Јер, подсећам, поверена или делегирана надлежност је испитно питање на трећој години Правног факултета из предмета Управно право.

Подсећа на то да Закон о утврђивању надлежности АПВ прави разлику између две врсте надлежности. Једно су изворне надлежности, које су као такве дате Војводини чланом 185 Устава Републике Србије. Изворне надлежности, које по Уставу не могу бити одузете, примера ради, јесу просторно планирање, пољопривреда, водопривреда, шумарство, ловство, туризам, путеви другог реда итд. С друге стране, Војводина има и поверене, или делегиране надлежности, које су изворно републичке, али су поверене, односно делегиране АП Војводини да их врши. Такве надлежности су борачка и инвалидска питања, управљање земљиштем и друге. Закон о утврђивању надлежности у сваком члану, а има их 90, говори о повереним надлежностима тако што на крају члана тачно наведе да се ради о повереним надлежностима.

Ержебет Марјанов

 

Путеви другог реда

– Када би се Војводини одузеле оне надлежности које су набројане у члану 185 Устава, онда би дошло до смањивање надлежности Покрајине. Те надлежности нико не сме да дира! Овде, међутим, није реч о томе. Морам да кажем и то да се Покрајинска влада не бави путевима другог реда иако је то изворна надлежност Војводине, а она се тиме не бави већ осам година! – закључује Галић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести