Покрајински посланици данас о ребалансу буџета

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине на данашњој седници разматрају, између осталог, извештај о реализацији покрајинског буџета за првих шест месеци ове године и предлог ребаланса.
banovina BLU
Фото: Dnevnik.rs

Док посланици владајуће коалиције наглашавају да је покрајинска администрација успешно радила, те да је буџет ребалансом увећан, посланици опозиционих партија, ДС, ЛСВ и СРС изнели су низ критика и најавили да неће подржати ове две тачке.

Приходи су релативно добро планирани, па је остварена реализација на 50 одсто, а расходи су нешто нижи, то је чињеница и пре свега из разлога јер пројекти који су финансирани трају две, три године, рекао је шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов.

Он је оценио да је ребалансом буџет поново, као што је био случај и раније, увећан.

Опет имамо ребаланс на више. То је већ пракса да се средства АПВ повећавају, овога пута за 500 милиона динара, а укупна сума је 905 милиона, што су озбиљна средства за наредних шест месеци. У односу на 2016. годину ми данас имамо буџет који је 17 милијарди већи, односно 27 одсто. То показује другачији, одговорнији однос према новцу грађана Војводине и према пуњењу буџета, рекао је Јованов.

Замерке опозиције односиле су се на то што буџетске резерве износе преко 1,26 милијарди динара, што је, како оцењују, резултат лошег планирања буџета.

Ђурађ Јакшић из СРС-а оценио је да је текућа буџетска резерва "буквално спискана", те да је сва прилика "да ће грађани Војводине на крају године сведочити катастрофалним резултатима покрајинске власти".

Што се тиче реализације буџета, он у бројним областима, попут пољопривреде, туризма, спорта и омладине, бележи катастрофалне резултате. Потом, од помезно најављиваних програма у путној инфраструктури није остало ништа. Нема Фрушкогорског коридора, завршавају се ауто-путеви у Србији, у Војводини није урађен ни метар, рекао је посланик ЛСВ Бранислав Богарошки, који је оценио и да је ребалансом буџет увећан за 300 милиона динара, "а са њим неће урадити ништа".

Јованов из СНС-а одбацио је критике опозиције на рачун буџетских резерви, рекавши да "чињеница да се новац од неких пројеката враћа у буџет, значи да ће тај новац, такође, бити уложен у пројекте који су од значаја за грађане Војводине", наводећи пример улагања у школу у Кикинди.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести